Eğitim Çözünürlüğe Etki Eden Faktörler Nelerdir?

Çözünürlüğe Etki Eden Faktörler Nelerdir?

16.06.2021 - 14:20 | Son Güncellenme:

Birçok farklı amaç altında günlük yaşam içerisinde de gerçekleşen en önemli olaylar arasında çözünürlük gelir. Tabii bunun kimyasal bir süreç kapsamında belli bir aşaması bulunur. Peki çözünürlüğe etki eden faktörler nelerdir? İşte bu konu üzerine merak edilen farklı bilgiler.

Çözünürlüğe Etki Eden Faktörler Nelerdir

 Maddeler arasında çözünürlük yaşanabilmesi için belli başlı bazı faktörler etki eder. Bu etki ile beraber sürece bağlı olarak farklı zaman dilimlerinde her madde çözünürlük yaşar. Aynı zamanda günlük yaşamın içerisinde de çözünürlük ile gerçekleşen birçok olayı amaca uygun kullanılmaktadır.

Haberin Devamı

 Çözünürlüğe Etki Eden Faktörler Nelerdir?

 Herhangi bir maddenin başka bir madde içerisinde dağılması olayına çözünürlük denir. Bu konuda bütün farklı maddeler belirli bir süre altında ve belli etkenler doğrultusunda çözünür. Özellikle bir madde çözücü içerisine atıldığı vakit, ilk önce hızlı bir şekilde çözülme olayına girer. Tabii maddenin direnci ve etkenler ile faktörlere bağlı olarak süre değişkenlik gösterebilir. Bu bağlamda çözünürlüğe etki eden belli başlı bazı faktörlerden bahsetmek mümkündür;

 - Maddenin türü

 - Sıcaklık

 - Basınç faktörü

 - Ortak iyon etkisi

 - Çözücü ve çözünenin cinsi

 Bu şekilde yukarıda verilen faktörler bütün değişik maddeler için ortak şekilde etki sağlar. Yaşanan etki ile beraber birbiri içerisinde karışım gösteren maddeler çözünür.

Haberin Devamı

 Her Madde Birbiri İçerisinde Çözünür mü?

 En merak edilen konular arasında her maddenin birbiri içerisinde çözünüp çözülmediği geliyor. Aslında bakılırsa bütün maddeler çözülür. Fakat her madde her maddenin içerisinde çözülmez. Kimyasal ve fiziksel yapılarına bağlı olarak bazı maddeler birbirine karıştıklarında çözülme yaşanmaz.

 Elbette bu durum alınan ısı ile beraber maddeler arası oluşan basınca göre değişkenlik gösterir. Özellikle katı ya da sıvı ve gaz olmalarına göre maddeler farklı zamanda ve etkinlik kapsamında çözünür.