Eğitim Cuci Han Kimdir? Kısaca Hayatı Ve Ölümü

Cuci Han Kimdir? Kısaca Hayatı Ve Ölümü

01.05.2023 - 14:31 | Son Güncellenme:

Tarihte birçok imparatorluk ve bu imparatorluklarda yer almış önemli kişiler vardır. Dolayısıyla bu kişilerin hayatları, başarıları ve ölümleri de merak edilmektedir. İşte Cuci Han hakkında merak edilenler.

Cuci Han Kimdir Kısaca Hayatı Ve Ölümü

Tarihteki imparator ve liderlerin, birçok çocuğu vardır. Bunlardan biri de Cuci Han'dır. Moğol hükümdarı Cengiz Han'ın en büyük oğlu Cuci Han, ne yazık ki talihsiz bir kaza sonucu hayatını kaybetmiştir. Cengiz Han'ın en büyük oğludur. Bazı kaynaklar Han verilmeden bahsedilse de Cengiz Han'ın en büyük oğlu olduğu için Han'ı da alır. Annesi Börte ile babası Cengiz Hanın en büyük çocuğudur. Moğol imparatorluğunda da yer alan önemli kişilerden biridir.

Haberin Devamı

 Cuci Han Kimdir?

 Babası yoldayken dünyaya gelmesinden dolayı, ismi yoldan gelen anlamını ifade eden Cuci olmuştur. Cuci Han tarihte 1227 - 1783 yılları arasında Deştikıpçak'ta hüküm süren herkesin atası durumunda kabul edilir. Han unvanının bazı kaynaklarda geçmemesinin sebebi ise babasından önce ölmüş olmasıdır.

 Hayatını talihsiz bir kaza sonucu kaybetmiştir, üstelik babasından da önce vefat ettiği için babası tarafından verilen topraklar, daha sonra kardeşleri arasında paylaştırılmıştır. Erken vefat etmesi sebebiyle bazı kaynaklar ona Han adını vermeden bahsederken, bazı kaynaklarda da Cengiz Han'ın oğlu olduğu için adı Cuci Han olarak geçirilir. 

 Kısaca Hayatı ve Ölümü

 Babasıyla birlikte yaşamı boyunca birçok sefere katılan Cuci'ye Harzemşah seferi dönüşünde babası tarafından Harezm ve Doğu Kıpçak topraklarının yönetimi verilmiştir. 1227 senesinde bir av partisi esnasında talihsiz bir kaza sonucu hayatını kaybetmiştir.

Haberin Devamı

 Ölümünden sonra Cuci'ye ait olan topraklar, diğer kardeşleri arasında paylaştırıldı. Tarihte merak edilen önemli kişilerden biri olan Cengiz Han'ın oğlu olan Cuci Han, babasıyla birçok sefere de giderek bu ortamları da görme fırsatı elde etmiştir.