Eğitim Dairenin Çevresi Nasıl Bulunur? Formül İle Hesaplama Yöntemi

Dairenin Çevresi Nasıl Bulunur? Formül İle Hesaplama Yöntemi

07.06.2021 - 16:47 | Son Güncellenme:

Geometrik şekiller içerisinde dairenin çevresi ve alanı en merak edilen konular içerisinde gelir. Ayrıca diğer geometrik şekillere göre farklı hesaplaması bulunur. Peki Dairenin çevresi nasıl bulunur? Formül ile hesaplama yöntemi üzerine merak edilen bilgiler.

Dairenin Çevresi Nasıl Bulunur Formül İle Hesaplama Yöntemi

Özellikle birçok farklı sınavda karşılaşılan geometrik şekiller arasında daire ön plana çıkıyor. Bu sebepten dolayı dairenin alanı ve çevresinin öğrenilmesi oldukça önemlidir. Belli bir sabit rakam ile beraber formül üzerinden, dairenin çevresini kolayca hesaplamak mümkün.

Haberin Devamı

Dairenin Çevresi Nasıl Bulunur?

Bir çember ile çemberin iç bölgesini oluşturan geometrik şekle daire denir. Ayrıca diğer geometrik şekillerde olduğu gibi dairenin de çevresi ve alanı bulunur. Bu durum belli başlı bazı değişkenlere uygun şekilde ortaya çıkarılarak hesaplanır. Dairenin çevresi hesaplanırken pi kullanılır.

Soruda verilen pi sayısı değişkenlik gösterebilir. Böylece dairenin çevresi için verilmiş olan pi değeri ile beraber, dairenin çapı yeterlidir. Her dairenin belli bir yarıçapı ve çapı bulunur. Böylece daire çapı ile pi sayısının çarpımı sonucu dairenin çevresi ortaya çıkar. En kolay bulunan ve basit formül üzerinden hesaplanan sonuçlar arasında yer almaktadır.

Dairenin Çevresi Formül ile Hesaplama Yöntemi

Haberin Devamı

Dairenin çevresi belli bir sabit formül üzerinden ele alınır ve hesaplanır. Bunu hesaplamak için ise formüle girecek olan değişkenler pi sayısı ile dairenin çapıdır. Formül üzerinden işlem gerçekleştirirken ise dairenin çevresi, ‘C’ harfi üzerinden yazılır. Dairenin çapı ise, ‘d’ harfi ile beraber temsil edilmektedir. Bu bağlamda dairenin çevresi için yazılacak olan formül şu şekildedir;

C = d x π

,Yukarıda verilen sabit formülü ile beraber herhangi bir dairenin çevresi kolay bir şekilde bulunabilir. Tabii burada dairenin çapı ile beraber pi sayısı farklı miktarlar üzerinden verilebilir. Mutlaka daire çevresini bulurken bu sabitlere dikkat etmeye özen gösterilmelidir.

Örnek: Bir dairenin çapı 100 cm olarak bilinmektedir. Peki bu dairenin çevresi kaç cm’dir. Pi = 3,14

Yukarıda verilen rakamlar üzerinden sabit formül ile beraber dairenin çevresi kolayca bulunabilir.

C = d x π

C = 100 cm x 3,14 = 314 cm

Bu şekilde kolay biçimde bir dairenin çevresi formülü üzerinden hesaplanabilir. Bu hesaplamada pi sayısı 3,14 olarak veriliyor. Aynı zamanda 22/7 olarak da verilebilir. Tabii başka geometrik hesaplamalar kapsamında, Pi sayısı değişik miktarlar üzerinden de verilebilmektedir. Ancak çapı ya da Pi sayısı ne olursa olsun, dairenin çevresi için yukarıda verilen sabit formül değişkenlik göstermez.