Eğitim Damga Vergisi Nedir? Damga Vergisi Ne Zaman Ve Nereye Ödenir?

Damga Vergisi Nedir? Damga Vergisi Ne Zaman Ve Nereye Ödenir?

03.03.2021 - 13:09 | Son Güncellenme:

Vergi mükellefi olan kişiler çeşitli vergileri, belirli zamanlarda ödemekle mükelleftirler. Vergi ödemeleri zamanında yapılamazsa faiz işlemesi söz konusu olacaktır. Damga vergisi de mükelleflerin ödemesi gereken vergilerden bir tanesidir. Damga vergisi kişiden kişiye, kurumdan kuruma veya kurumdan kişiye yapılan resmi işlemlerin kâğıtlarının vergisidir. Burada kâğıt yaş imzalı veya elektronik imzalı olabilir. Damga vergisi alınması için imza söz konusudur. İşte, merak edilen tüm detaylar.

Damga Vergisi Nedir Damga Vergisi Ne Zaman Ve Nereye Ödenir

Damga vergisi işlemlerden alınan bir vergi türü değildir. Damga vergisi işlemler için düzenlenen kâğıtlardan alınan vergidir.

Haberin Devamı

 Damga Vergisi Nedir? 

 Damga vergisi kurudan kuruma, kurumdan kişiye veya kişiden kişiye yapılan işlemlerin kâğıtlarından alınan vergidir. Bu resmi işlemlerin imzalı olması gerekir. İmza ıslak imza veya elektronik ortamda atılan imza olabilir. Evrak veya evrakların düzenlenmesi vergi için yeterli değildir. Aynı zamanda bu evrakların imza ya da işaret ile tespit edilmesi gerekir.

 Damga Vergisi Mükellefleri

 Damga vergisi mükellefi olan kişi evrakları imzalayan kişilerdir. Resmi daire ile kişi arasında bir işlem olursa vergiyi kişi ödemektedir. Mükellefler Maliye Bakanlığı tarafında belirlenir. Mükellefler tarafından vergi düzenlenen ayı izleyen ayda ödenir. Damga vergisini zamanında ödemeyenler için faiz işlemi uygulanır.

Haberin Devamı

 Damga Vergisi Ne Zaman ve Nereye Ödenir?

 Damga vergisi mükellefler tarafından ay içinde hazırlanan kâğıtların ertesi ayın 20’sinde ödenmesi gereken vergisidir. İzleyen ayın 20’inci günü akşamına kadar vergi dairesine beyan edilir. 26’ıncı gününde de ödemesi yapılır.

 Damga vergisi ve diğer vergiler vergi dairesinden ödenebilmektedir. Fakat vergi dairesine uzak olanlar farklı ödeme seçeneklerini kullanabilir. Ayrıca vergi daireleri kalabalık olabilmektedir Vergi ödemeleri anlaşmalı bankalar aracılığıyla ödenebilmektedir. Ayrıca akıllı cep telefonları sayesinde telefondan ve bilgisayardan da ödeme imkânı vardır. Bunun dışında Hazine ve Maliye Bakanlığı resmi internet sitesi üzerinden ödenebilir.