Eğitim Darün Nedve Nedir? Darün Nedve Kim Tarafından Kurulmuştur?

Darün Nedve Nedir? Darün Nedve Kim Tarafından Kurulmuştur?

30.03.2021 - 05:52 | Son Güncellenme:

İslam tarihinde devlet teşkilatlanması açısından önemli adımlar atılmıştır. Özellikle Hz. Muhammed'in İslamı yaymasında teşkilatlanma oldukça büyük bir önem taşımıştır. Aynı zamanda yönetime halkın katılması için uygun alanlarda kurulmuştur. Darün nedve nedir? Darün nedve kim tarafından kurulmuştur? Tüm merak edilenleri sizler için derledik.

Darün Nedve Nedir Darün Nedve Kim Tarafından Kurulmuştur

İslam tarihinden önce ve sonra özellikle Mekke'de sosyal hayatın düzenlenmesi oldukça büyük önem taşımaktaydı. Özellikle İslam öncesi dönemde kabileler arasındaki savaşların ve toplumsal sapkınlıkların önlenmesi için görüşmelerin yapılması, kuralların konularak uygulamaya sokulması gerekiyordu. Bu nedenle de Darün Nedve, kurularak toplumsal yaşamın düzenlenmesi amaçlandı. Darün Nedve, İslam dünyasında bir asiller kurulunun toplandığı yer olarak bilinmekteydi. Ancak kabilelerin çoğalması ve nispeten bir yerel yönetim sistemine geçilmesi Darün Nedve'nin kuruluş amacını daha da önemli hale getirdi.

Darün Nedve Nedir?

Darün Nedve, Kureyş kabilesinin ileri gelenlerinin devlet yönetimi ve kabile hayatındaki düzen için karşılıklı göçrüş alışverişinde bulunması amacı ile kurulmuştur. Ayrıca, Mekke halkı şehrin yönetimi ile Darün Nedve'de bir araya gelerek sorunlarını ve taleplerini dile getirebiliyordu.

Darün Nedve'de her türlü yönetimsel kararın alınmasının yanı sıra savaş ve barış görüşmeleri de gerçekleştirilmekteydi. Bunun yanı sıra nikah, kız çocukları için (ergenlik çağına gelen) gömlek giyme törenleri de Darün Nedve de yapılabiliyordu.

Darün Nedve Kim Tarafından Kurulmuştur?

Darün Nedve, Hz. Muhammed'in dördüncü kuşaktan dedesi Kusay Bin Kitab tarafından kurulmuştur. Kabe'nin içerisinde yer alan bina tavafın başlama noktasının arka kısmının kuzeyinde yer almaktadır. Darün Nedve kurulduğu tarihten itibaren toplantıların yapılabilmesi için herkese açıktı.

Diğer Kabilelerden de katılan başkanlar ve ileri gelenler görüşmelerini gerçekleştirebiliyordu. Zaman içerisinde Darün Nedve, yeniden oluşturularak Mescid - i Haram'a katıldı. Bugün Dârün Nedve'nin yerinde müezzin mahfili olarak bilinen yer bulunmaktadır.