Eğitim Dayanıklılık Nasıl Hesaplanır? Dayanıklık Formülü Nedir?

Dayanıklılık Nasıl Hesaplanır? Dayanıklık Formülü Nedir?

14.05.2021 - 03:42 | Son Güncellenme:

Fizikte görülen konulardan birisi de dayanıklılık konusudur. Katı cisimlerin özelliklerini kaybetmeden basma ve germe ya da sıkıştırma gibi etkilere karşı direnç göstermektedir. Bu anlamda karşımıza dayanıklılık konusu çıkmaktadır. Dayanıklılık formülü çok sık araştırılan konulardan birisidir. Peki dayanıklılık nasıl hesaplanır? Dayanıklılık formülü nedir? Sizlere dayanıklılık formülü hakkında merak edilenleri detaylıca derledik.

Dayanıklılık Nasıl Hesaplanır Dayanıklık Formülü Nedir


Dayanıklılık bir katı cismin üzerine uygulanan kuvvete esnekliği bozulmadan veya parçalanmadan ne kadar dayanabileceği anlamına gelmektedir. Bu anlamda bir cisim üzerine uygulanacak olan kuvvetin sonunda ne kadar dayanabileceği dayanıklılık formülü ile bulunabilir.

Dayanıklılık Nasıl Hesaplanır?

Katı cisimlere sahip oldukları dayanma sınırının üzerinde kuvvet uygulandığı zaman bu devamlılık arz eder ise deforme, kopma, bükülme veya eğilme gibi tepkiler ortaya çıkabilir. Katı cisimlerdeki dayanıklılık sınırı belirlenmiş bir formül ise hesaplanabilir. Bu formül sonucunda bulunan değerin üzerinde bir kuvvet uygulanır ise cisimde olumsuz etkiler yaratabilir.

Dayanıklılık cismin kesit alanının hacmine bölünmesi ile doğru orantılı olmaktadır. Buna göre dayanıklılık formülü şu şekilde hesaplanır:

Dayanıklılık: Kesit alanı/hacim

Formülde bulunan kesit alanı kenarları birbirine paralel olan şekillerde taban alanlarıdır. Ayrıca dayanıklılık formülü sonucunda yani dayanıklılık cismin boyutuna, şekline, sıcaklığına ve cismin üretildiği maddenin türüne göre değişkenlik gösterebilir.

Dayanıklılık Formülü Nedir?

Özellikle Fizik derslerinde karşılaştığımız dayanıklılık konusu katı cisimlere uygulanan kuvvet karşısında gösterdiği direnç şeklinde açıklanabilir. Katı cisimlere uygulanan kuvvet sonrasında göstereceği direncin hesaplanması mümkündür. Bu hesaplama için bir formül bulunmaktadır. Bu formül kesit alanı ile hacmin bölünmesi şeklinde hesaplanır.

Bir küp dayanıklılık formülü ile hesaplandığı zaman bazı bilgiler ortaya çıkmaktadır. Bunlar birisi cisimlerin boyutları büyüdüğü zaman dayanıklılığın azalmasıdır. Ayrıca alan, kenar, hacim ve dayanıklılık arasında belli oranlar yer almaktadır. Kenar uzunluğunun iki katına çıkması halinde ise alanı 4 katına, hacmi ise 8 katına çıkmaktadır. Fakat dayanıklılık yarısına düşmektedir.

Küpün alan kenar uzunluğunun artmasının karesi ile hacmin küpü ile doğru orantılı olmaktadır. Dayanıklılık değeri ise kenar uzunluğunun artması ile ters orantılı değerde çıkmaktadır. Küpün boyutlarındaki artış ağırlığın küpü şeklinde artmasına sebep olmaktadır.