Eğitim Dede Korkut Kimdir? Dede Korkut Hikayelerinin Özellikleri Nelerdir?

Dede Korkut Kimdir? Dede Korkut Hikayelerinin Özellikleri Nelerdir?

26.05.2021 - 02:54 | Son Güncellenme:

Dede Korkut Türk tarihi açısından oldukça önemli bir kişidir. Hikayeleri ve yazmış olduğu eserleri ile bilinen Dede Korkut Oğuz Türkleri destanında pek çok kez ismi geçmiştir. Dede Korkut son aylarda hem hikayeleri hem de hayatı internet üzerinden araştırılmıştır. Bundan dolayı dede korkut trend aramalara kadar yükselmiştir. Peki Dede Korkut kimdir? Dede Korkut hikayelerinin özellikleri nelerdir? İşte Dede Korkut ile ilgili tüm detaylar.

Dede Korkut Kimdir Dede Korkut Hikayelerinin Özellikleri Nelerdir

Dede Korkut Korkut Ata olarak da bilinmektedir. Bozkır hayatının gelenekleri ve görenekleri hakkında fikir sahibi olan bir Türk ozandır.

Dede Korkut Kimdir?

Dede Korkut Oğuz Türkleri destanında yerini almış olan bir ozandır. Adı tarihi kaynaklarda oldukça fazla geçmektedir. Özellikle tarihi kaynaklarda Korkut Ata olarak da adlandırılmaktadır. Batı Türkçesi'nde Dede Korkut olarak lanse edilir. Türklerin İslamiyet’i kabul etmeden önce ki Türk kahini ve bilgini olan kişi olarak bilinmektedir. Halktan aktarılan bilgiye göre Dede Korkut çok güzel özlere sahip bir kişidir. Tarihi kaynaklara bakılınca Dede Korkut hakkında pek çok farklı bilgi erilmiştir. Dede Korkut ile ilgili tarihi olarak en eski kaynak Camiüt Teravih kaynağıdır.

Tarihi kaynakta aktarılan bilgiye göre Dede Korkut Türklerin bayat boyuna mensup olan Kara Hoca'nın oğludur. Tam olarak 295 yıl yaşamıştır. Bir başka tarihi kaynağa ve rivayete göre Dede Korkut Oğuzların temsilcisi olarak Medine'ye gönderilmiş ve burada İslam'ın peygamberi ile tanışmıştır. İslam hakkında bilgi edindikten sonra Oğuzları İslamiyet'e geçmesine ikna etmiştir. Dede Korkut yaşamı boyunca Türk tarihine önemli katkıları olmuş bir şahsiyettir. Günümüzde ülkemizde de yazmış olduğu eserler genç nesle okutulmaktadır. Yazmış olduğu eserler Orta Asya'da geçmektedir. Türklerin Müslüman olmadığı dönemlerde yazmış olduğu eserler ile Türklerin yaşayış biçimlerini aktarmıştır.

Destansı hikayeleri ile meşhur olan Dede Korkut kahramanlık mücadelesini sıklıkla anlatmaktadır. Aynı zamanda Türk tarihi hakkında rivayetler ve Türk töresi ile ilgili daha pek çok bilgiyi eserlerine eklemiş ve bilgilendirmiştir.

Dede Korkut Hikayelerinin Özellikleri Nelerdir?

- Dede Korkut hikayeleri Azerbaycan Türkçesi ile yazılmıştır.
- Eserlerinde tam olarak yazarlar belli değildir.
- Dede Korkut eserlerinde geçen bilgilere göre bir halk ozanıdır.
- Nazım ve nesir ölçülerini eserlerinde kullanmıştır.
- Eserlerinde sürekli olarak olağanüstü olaylardan bahsetmiştir.
- Hikayelerinde yiğitlik, kahramanlık ve aşk kavramları yer almaktadır.
- Eserleri 15. yüzyıldan itibaren yazıya geçirilmeye başlanmıştır.
- Türklerin eski yaşam tarzlarını benimsemiş ve eserlerinde Türk geleneklerini de anlatmıştır.