Eğitim Dehidrasyon Tepkimesi Nedir? Gerçekleşen Ve Gerçekleşmeyen Organeller Nelerdir?

Dehidrasyon Tepkimesi Nedir? Gerçekleşen Ve Gerçekleşmeyen Organeller Nelerdir?

16.06.2021 - 12:09 | Son Güncellenme:

Fonksiyonel açıdan canlıların birçok farklı yapısal işleyişi bulunur. Bu işleyiş yaşamın devam edebilmesi için ise büyük bir öneme sahiptir. Peki dehidrasyon tepkimesi nedir? Gerçekleşen ve gerçekleşmeyen organeller nelerdir? İşte canlılar açısından bu konuda merak edilenler.

Dehidrasyon Tepkimesi Nedir Gerçekleşen Ve Gerçekleşmeyen Organeller Nelerdir

Su açığa çıkarması ile beraber canlılar için önemli bir unsur teşkil eden dehidrasyon tepkimesi büyük bir öneme sahiptir. Aynı zamanda bunun için bir enerji harcanır ve dönüşüm gerçekleşir.

Haberin Devamı

 Dehidrasyon Tepkimesi Nedir?

 Kimyada gerçekleşen bir dehidrasyon tepkimesi ile beraber, tepkiyen moleküllerden su kaybını meydana geldiği işleme dehidrasyon tepkimesi denir. Aynı zamanda dehidrasyon tepkimeleri eliminasyon tepkimelerinin bir alt grubu olarak ifade edilir. Metabolik faaliyetler açısından canlılarda yapım ve yıkım gerçekleşmektedir. Bu esnada suya ihtiyaç vardır ya da su açığa çıkarılır. İşte bu durum gerçekleşen dehidrasyon tepkimesi ile beraber çıkmaktadır. Daha detaylı şekilde basit moleküllerin birleşirken su açığa çıkarması dehidrasyon olarak bilinir. Bu sırada ATP harcanır ve belli bir miktarda enerji gereklidir.

 Dehidrasyon Tepkimesi Gerçekleşen ve Gerçekleşmeyen Organeller Nelerdir?

Haberin Devamı

 Dehidrasyon tepkimesi belli başlı bazı organellerde gerçekleşmektedir. Bu sayede yapım ve yıkım ile beraber besin kaynakları etkin şekilde kullanılır. Dünya çapında canlıların büyük bir çoğunluğunda bu işlem gerçekleşmektedir. Dehidrasyon tepkimesini gerçekleştiren organeller olarak ise şunlar öne çıkıyor;

 - Golgi aygıtı

 - Endoplazmik retikulum

 - Ribozom

 - Mitokondri

 Genel olarak bu organeller periyodik bir şekilde sirkülasyon gerçekleştirmek suretiyle dehidrasyon tepkimesi sağlayan yapılardır. Bu sayede belli bir enerji harcama ile beraber besin kaynakları kapsamında yapım ve yıkım üzerinden su açığa çıkar. Lizozom ise sadece hidroliz yapan bir organel olduğundan dolayı, dehidrasyon tepkimesi gerçekleştirmeyen organeller içerisinde bulunmaktadır. Canlıların devamlılığının sağlanması noktasında dehidrasyon tepkimesi büyük bir öneme sahiptir.