Eğitim Delüzyon Nedir? Tıp Dilinde Delüzyon Ne Anlama Gelir?

Delüzyon Nedir? Tıp Dilinde Delüzyon Ne Anlama Gelir?

30.03.2021 - 15:47 | Son Güncellenme:

Delüzyon, şizofreni ve paranoid paranoya gibi kişilik bozukluklarında yaygın olarak görülen bir semptomdur. Türkçeye sanrı olarak çevrilen delüzyon, İngilizcede delüsion, Fransızcada ise illüsion şeklinde yazılır. Halüsinasyondan en büyük farkı kişinin görsel değil düşünsel olarak gerçeklik algısını yitirmesidir. Tıp dilinde delüzyon ne anlama gelir? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Delüzyon Nedir Tıp Dilinde Delüzyon Ne Anlama Gelir

Türkçede bu kelime yerine kullanılan bir diğer sözcük ise hezeyandır. Hezeyan da yanlış inanç ve düşünce anlamına gelir.

Haberin Devamı

Delüzyon Nedir?

Delüzyon, kişinin gerçek dünyada var olmayan şeylere inanması demektir. Örneğin kendisine paranoya ya da şizofreni teşhisi konmuş bir kişinin, yakında kıyametin kopacağına inanması, bir delüzyondur.

Hasta, inandığı şeyin mutlaka gerçekleşeceğini düşünür. Bu konuda konuşmaya ve tartışmaya tamamen kapalıdır. Bazı vakalarda ise kişi kendini kurtarıcı, Mesih ya da ölmüş bir kişinin reenkarnasyonu olduğunu iddia edebilir.

Tıp Dilinde Delüzyon Ne Anlama Gelir?

Bu kelime tıp dilinde daha çok delüzyonel bozukluk olarak tanımlanır. Kişinin gerçek dünyayla bağlarının zayıflamaya başladığı evrelerde ortaya çıkar. En yaygın belirtileri arasında uykusuzluk, asosyallik ve sürekli korku hali yer alır.