Eğitim Denk Kesir Nedir, Nasıl Bulunur? Denk Kesir Örnekleri Nelerdir?

Denk Kesir Nedir, Nasıl Bulunur? Denk Kesir Örnekleri Nelerdir?

31.03.2021 - 01:54 | Son Güncellenme:

Matematik konularında sayıları pay ve paydalı olarak ifade edilmesi çeşitlerine kesirler denilmektedir. Bu kesirler konusunun da kendi aralarında çeşitleri bulunmaktadır. Basit, bileşik ve tam sayılı kesirler gibi. Birde bu kesirlerin eşitlik ve denklik durumları bulunaktadır. Birbirleri ile aynı oranları ifade eden ancak eşit olmayan kesirlere denk kesirler denmektedir. Peki bu denk kesirler nasıl yazılmaktadır? İki kesrin birbirine denk olmasını nasıl anlarız? Denk kesirlerin örnekleri nelerdir? İşte, denk kesir ve örnekleri hakkında detaylı bilgiler.

Denk Kesir Nedir, Nasıl Bulunur Denk Kesir Örnekleri Nelerdir


Birbirine eşit olmayan ancak sadeleştirme veya katlama durumlarında eşitlik yakalanabilen kesirler bulunmaktadır. Bu kesirler denk kesirler olarak anılmaktadır. Kısacası her iki kesirde aynı oranı ifade eder.

Denk Kesir Nedir? Denk Kesir Nasıl Bulunur?

Birbirine sayı olarak eşit olmayan ancak aynı oranları ifade eden kesirlere denk kesir denmektedir. Bu sebeple bazı kesirler arasında büyüklük küçüklük gibi ifadeler söz konusu olmaktadır. İki kesir arasında denk mi değil mi sorusunun cevabını bulmak için kesrin pay ve paydasında sadeleştirme ya da katlama işlemi yapılmalıdır.

Kesirler sıralama yapılırken ">" ya da "

Denk Kesir Örnekleri Nelerdir?

Bir kesrin genişletilmiş ya da sade hali bulunabilir. Bu kesrin eşit olmayacağı anlamına gelmez. Burada bütün farklı parçalara bölünmüş ve farklı parçalar seçilmiştir. Ancak seçilen parçalar oranlandığında aynı orana eşit olduğu fark edilir. Şimdi bir örnek üzerinde inceleyelim:

- 1/2, 2/4, 4/8 ve 8/16 kesirlerini inceleyelim. Burada dikkat edildiğinde tüm kesirler 1/2'nin genişletilmiş halidir. Dikkat edilirse tüm kesirler bir bütünün yarısına eşittir. Bunun için bu kesirlerin arasında denklik söz konusudur.