EğitimDepolarizasyon Nedir? Biyolojide Depolarizasyon Nasıl Olur?

Depolarizasyon Nedir? Biyolojide Depolarizasyon Nasıl Olur?

11.03.2021 - 01:43 | Son Güncellenme:

Biyolojide depolarizasyon nedir ve nasıl gerçekleşir? Depolarizasyon olayı sinir sistemi hücrelerimizin gerçekleştirdiği bir olaydır. Dolayısıyla, insan biyolojisini anlamada depolarızasyonun ne anlama geldiğini bilmek büyük önem taşır. İnsan biyolojisini daha iyi anlayabilmek için sizler için depolarizasyon hakkında detayları derledik.

Depolarizasyon Nedir Biyolojide Depolarizasyon Nasıl Olur

Depolarizasyon olayı, hücrelerimizin ateşlenmesini sağlar. Nöronlarımız ateşlenerek çalışmaktadır. Bir uyarıcı çevresel sinir sistemimizdeki reseptörü ateşlediği zaman, bu reseptörde oluşan ateşleme nöronlar boyunca devam eder. İnsan vücudu bu şekilde çalışmaktadır. İşte bu ateşleme olayının başlaması için depolarizasyon olayının gerçekleşmesi gerekir.

Depolarizasyon Nasıl Gerçekleşir?

Normalde nöron hücrelerimiz, eksi yüklüdür. Pozitif yüke sahip sodyum iyonları nöron hücresinin dışında bulunur. Ancak bir uyarıcı geldiğinde yani nöronda ateşleme olması gerektiğinde bu iyon hücreleri hücre içine girer. Böylelikle hücrenin içerisinde artı yük oluşur. Bu sayede ateşlemeye gerçekleşir. Bu durum, aksiyon potansiyelinin oluşması olarak adlandırılır. Uyarıcın başlatmış olduğu bu ateşlemeye impuls adı verilir.

Depolarizasyondan Sonra Ne Olur?

Depolarizasyondan sonra hücrenin dinlenme pozisyonuna geçmesi gerekir. Hücre içerisine girmiş olan iyon hücre dışına çıkar. Böylelikle, hücre içerisi tekrar eksi yük haline geçer ve yeni bir ateşleme mümkün olur. Beynimiz de dahil olmak üzere sinir sistemimiz bu şekilde de depolarizasyon ve polarizasyon işlemleriyle birlikte işlev gösterir.