10.06.2021 - 04:27 | Son Güncellenme:
Bu tür mülakatlarda hazırlık aşaması, en az görüşmenin kendisi kadar önemlidir. Araştırılacak konu ya da kişiler hakkında araştırma yapılmalı, bu araştırmanın sonunda elde edilen bilgilerin ışığında katılımcılara sorular yöneltilmelidir.
Derinlemesine Görüşme Nedir?
Toplumun genelini ilgilendiren bir konu hakkında, o konunun uzmanı ile gerçekleştirilen görüşmelere, derinlemesine görüşme ya da mülakat adı verilir. Bu tür görüşmelerde, katılımcının mesele ile ilgili görüşleri, anıları, hisleri ve çözüm önerileri ele alınır.
Konu farklı yönlerden ele alındığı için bu tür mülakatlar derinlemesine görüşme olarak adlandırılır.
Derinlemesine Görüşme Tekniği Nasıl Uygulanır?
Derinlemesine görüşme tekniği toplam üç aşamadan oluşur.
1- Hazırlık Aşaması:
Görüşmenin gerçekleştirileceği kişi hakkında detaylı araştırma yapılır. Örneğin bir yazar ile görüşme yapılıyorsa, yazara ait kitaplar okunur. Katıldığı panel ve söyleşilerde yaptığı konuşmalar dinlenir. Çeşitli konular hakkında fikirleri ve çıkarımları tespit edilir. Görüşmenin ana konusu ile bu konular arasında bir bağlam oluşturularak sorular hazırlanır.
2- Görüşme:
Görüşme yüz yüze ve katılımcının talep ettiği bir yerde gerçekleşir. Katılımcının kendi hayatıyla ilgili anlattığı anekdotların ışığında kendisine farklı sorular sorulabilir. Çünkü derinlemesine görüşmelerde, katılımcının fikirleri kadar kişisel yaşanmışlıkları ve duyguları da önem arz eder.
3- Deşifre:
Deşifre, derinlemesine görüşmenin üçüncü ve son aşamasıdır. Bu aşamada katılımcının verdiği bilgiler önce deşifre sonra analiz edilir.