Eğitim DGS kontenjanları artırıldı

DGS kontenjanları artırıldı

15.05.2013 - 11:31 | Son Güncellenme:

Dikey Geçiş Sınavı öncesi kontenjan sayısı, yüzde 14 arttırılarak 34 bin 665 oldu.

DGS kontenjanları artırıldı

YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Durmuş Günay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, belirli bir başarıyı yakalayan Meslek Yüksekokulu (MYO) öğrencilerinin lisans öğrenimine geçişlerinde DGS’yi kullandıklarını söyledi.

Haberin Devamı

YÖK’ün 2007’de DGS’ye 3 defa girebilme sınırını kaldırdığını, böylece başvuranların sayısının 50 binden kademeli 130 bine ulaştığını belirten Günay, tercihlerin başvuruda alınması şartının kaldırılması ve tercih sayısının 8’den 30’a çıkarılmasının adaylara birçok açıdan kolaylık sağladığını ifade etti.

Adaylara ek yerleştirme imkanı da sunduklarını anımsatan Günay, "DGS sayesinde 2 yıllık okul kazanan binlerce aday için yeni bir fırsat sağlanıyor. Bu sayede adaylar hayallerine kavuşuyor. DGS ön lisans öğrencilerini motive eden bir araç. Üniversiteye girişte bir şekilde yeterli puan alamayıp ön lisansa girmiş öğrencilere, başarılı oldukları takdirde böyle bir imkan sunuluyor ve bir telafi mekanizması rolü de görüyor" diye konuştu.

Haberin Devamı

Bu nedenle her yıl adaylara kolaylık sağlamak için yeni düzenlemeler yaptıklarını dile getiren Günay, sistemin çalışanı teşvik eden, ödüllendiren ve her zaman herkes için yolların açık olduğu gösteren bir yapısı olduğuna işaret etti.

Hangi MYO programlarının hangi lisans programlarına geçebileceğinin YÖK tarafından belirlendiğini anlatan Günay, "Geçen yıl DGS için 30 bin 349 kontenjan ayırdık. Bu yıl ise kontenjan sayısını yaklaşık 4 bin artırarak 34 bin 665’e çıkardık. Bu kontenjanların, 21 bin 545’i devlet, 7 bin 802’si vakıf üniversitesi, 5 bin 318’i ise Kıbrıs’taki vakıf üniversitelerine ait" diye konuştu.

DGS ile bir lisans programına yerleşen adayların lisans öğrenimine hazırlık programı koşullarını 2010’da düzenlendiklerini anlatan Günay, şunları kaydetti: "Öğrencilerin DGS’yi kullanmaları mesleki eğitim için önemli bir motivasyon unsuru oldu. 2011’de üniversiteden akademik başarısızlıktan dolayı atılmanın kaldırılması ile YÖK, DGS ile yerleşen öğrencinin hangi sınıftan başlayacağını kararını üniversitelere bıraktı. Aynı zamanda DGS ile yerleşen öğrencilerin bir sonraki yıl tekrar sınava girmeleri halinde, ön lisans başarı puanının (ÖBP) yüzde 25 kesilmesi kararı alındı. Böylece hem öğrenciler artık daha dikkatli tercih yapıyor hem de kazandıktan sonra sistemden ayrılmıyor. Geçen yılda ÖBP hesaplanmasını, bireysel başarıyı esas alacak şekilde yeniden düzenlendik."