Eğitim Dik Üçgenin Alanı Nasıl Bulunur? Formülü Ve Hesaplama Yöntemleri

Dik Üçgenin Alanı Nasıl Bulunur? Formülü Ve Hesaplama Yöntemleri

22.03.2022 - 16:43 | Son Güncellenme:

Dik üçgen, dikdörtgenin yarısı olarak tanımlanabilmektedir. Dik üçgenin bir kenarı dik açıdır. Yani dik üçgenin iç açılarından biri mutlaka 90°’dir. Dik üçgenin alan ölçüsünü bulabilmek için dik açı kenar komşularını çarparak sonucu ikiye bölmek gerekmektedir. Bunun en kolay yolu ise formül kullanmaktır. Dik üçgenin alan ölçüsü formülü; A=axb/2 şeklinde görülmektedir. Dik üçgenin alanı nasıl bulunur? Formülü ve hesaplama yöntemleri hakkında detayları derledik.

Dik Üçgenin Alanı Nasıl Bulunur Formülü Ve Hesaplama Yöntemleri

Dik üçgen iç açılarından biri 90° olan üçgen türüdür. Dik açı kenara komşu iki kenar ölçüsünün çarpılarak ikiye bölünmesi sonucunda alan ölçüsü bulunabilmektedir. Dik üçgende iki dik kenar bir uzun kenar(Hipotenüs) bulunmaktadır. Hipotenüs üçgenin uzun kenarı olarak bilinmektedir. Dik üçgen iç açılarından birinin 90° olduğu ve iki dik kenarı bulunan üçgen türü olarak bilinmektedir.

Diküçgenin Alanı Nasıl Bulunur?

İç açılarından birinin 90° olduğu bilinen dik üçgenin alan ölçüsünü bulabilmek çok kolaydır. A= axb/2 formülünü kullanarak sonucun bulunabileceği gibi iki dik kenar ve hipotenüsün çarpılarak ikiye bölünmesi şeklinde de sonuç bulunabilmektedir. Dik üçgenin alan ölçüsü formülü ise; A=axb/2 dir. Burada A 90° olan kenar, a ve b ise dik kenarlardan biri ve hipotenüsü ifade etmektedir.

Formülü ve Hesaplama Yöntemleri

Dik üçgenin alan hesaplama formülü; A= a x b/2 şeklindedir. Bunu yapabilmek için kenar uzunluk ölçülerini bilmek gerekmektedir. Dik üçgenin kenarlarını a-b-c olarak adlandırıldığında iç açılardan a kenarı ile b kenar uzunluğu çarpılmalıdır. İki dik kenarı bulunan ve iç açılarından birinin 90° olduğu bilinen dik üçgenin alan ölçüsü formül yardımıyla bulunabilmektedir. Dik açı komşusu kenar uzunluk ölçüsüyle ve hipotenüsün kenar uzunluğu çarpılarak sonuç 2 ye bölünmelidir. A= a x b / 2 şeklinde görülen formülle dik üçgenin alan ölçüsü bulunabilmektedir.