Eğitim Dik Yamuk Alanı Nasıl Bulunur, Formülü Nedir?

Dik Yamuk Alanı Nasıl Bulunur, Formülü Nedir?

14.05.2021 - 03:44 | Son Güncellenme:

Yamuk, geometrik ders konularında yer alan şekillerden bir tanesi olarak öne çıkmaktadır. İki boyutu bulunmakta olan, belirli bir alana sahip durumdaki çokgenlerden bir tanesi olma özelliği vardır. Pek çok insanın merak ettiği konular arasında yerini almaktadır. Sizin için Dik yamuk alanı nasıl bulunur, formülü nedir sorusunun yanıtlarını tüm detaylarıyla derledik.

Dik Yamuk Alanı Nasıl Bulunur, Formülü Nedir


Yamuk, karşılıklı iki kenarı paralel konumda bulunmakta olan dörtgene verilen isim olarak karşımıza çıkar. Dik yamuk, yamuk formlarından bir tanesi olarak geometride yerini alır. Dik yamuk, yamuğun yan kenarlarından bir tanesinin, tabana dik şekilde olmasıyla birlikte elde edilir.

Dik Yamuk Alanı Nasıl Bulunur?

Geometri şekilleri arasında kendisine yer bulmakta olan dik yamuk ile ilgili olarak en çok merak edilen ve araştırılan önemli konu başlıklarından biri de dik yamuk alanı nasıl bulunur? Şeklindeki sorunun yanıtı olmaktadır. Bu konun yanıtı geometri dersi gören ve geometri ile ilgilenen pek çok insan içimn çok büyük önem taşımaktadır.

Dik yamuğun alanında, aşağıda belirtilmiş olan formülden farklı olarak ekstradan yükseklik indirmemize gerek yoktur. Bunun sebebi dik yamukta, iki paralel kenarı birleştirmekte olan bir dik uzunluk bulunmasıdır. Bu dik uzunluk da o dik yamuğun yüksekliği olmaktadır.

Dik Yamuk Alanı Bulmanın Formülü Nedir?

Dik yamuk alanı bulmanın bir formülü vardır Bu formül sayesinde işlemin yapılması son derece kolay hal almaktadır. Bu formül ise şu şekildedir:

[(Alt taban uzunluğu + Üst taban uzunluğu) / 2] * h formülünden yararlanılarak dik yamuk alanı bulunur. Bu formülde yazılanların ne olduğunun açıklanması konun anlaşılır olması bakımından önemlidir. Buna göre:

Formülde bulunan "h", üst tabandan alt tabana dik bir biçimde inen uzunluğu ifade eder. Buna kısaca yükseklik de denilmektedir.

Alt taban ve üst taban ise, bir yamukta birbirine paralel durumda olan karşılıklı kenarların adını ifade eder. Her iki kenarın toplamının yarısı, yamuğun tam ortasından geçmekte olan yatay uzunluğu vermektedir. Sonrasında ise bu uzunluk yükseklik ile çarpılarak yamuğun alanı bulunur.