Eğitim Dikey geçiş için start veriliyor

Dikey geçiş için start veriliyor

24.04.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Dikey geçiş için start veriliyor

Dikey geçiş için start veriliyor


       Meslek yüksekokulu ve açıköğretim ön lisans mezunları, 4 yıllık örgün eğitim görme şansına kavuşuyor. Dikey Geçiş Sınavı'na (DGS) başvurular yarın başlıyor. DGS, kontenjanı 5 bin 74 olarak belirlenirken, adaylar alanlarındaki mühendislik fakülteleri ile hukuk ve işletme gibi programları arasında 8 tercihte bulunabilecek. Ön lisans mezunları, DGS'ye girmeden, alanları doğrultusundaki açıköğretim lisans programlarına kayıt yaptırabilecek.
       DGS'ye başvurular, yarın başlayacak ve 8 Mayıs'ta tamamlanacak. Sınava başvuracak adayların, öğrenim gördüğü programdan en fazla 5 yıl önce mezun olmaları gerekecek. Sınava "meslek yüksekokulları, açıköğretim ön lisans programları ile özel yetenek sınavı ile öğrenci alan meslek yüksekokullarından mezun veya son sınıfında bulunanlar", "KKTC ile yurtdışındaki üniversitelerin 2-3 yıllık programlarına ÖSYM tarafından yerleştirilen ve mezun ya da mezun olacak olanlar", başvurabilecek. Adaylar, kılavuz ve başvuru formlarını, kayıtlı oldukları okullar ile AÖF merkezlerinden alabilecek.
       Adaylar başvuru formları için 1.5 milyon, sınav ücreti olarak da 12 milyon lira ödeyecek. Başvuru sırasında adaylara soru örnekleri de verilecek. Açıköğretim dahil, 4 ve daha fazla yıllık programları yarıda bırakıp, ön lisans diploması alanlar, başvuru yapamayacak.
       Adaylar, 2 yıllık meslek yüksekokullarında öğrenim gördükleri alanlardaki lisans programlarından 8 tercih yapabilecek. Alanları dışında tercihte bulunan adaylar, sınavda başarılı olsalar dahi hiç bir programa yerleştirilmeyecek. Alan uygulaması ile meslek yüksekolu mezunları, mühendislik fakültelerine girebilecek. İki yıllık bilgisayar sistemleri, bilgisayar teknolojisi ve programlama bölümünden bilgisayar öğretmenliği ile birlikte bilgisayar mühendisliğine, hidroelektirik bölümünden elektirik mühendisliğine, iş makineleri bölümünden makine mühendisliği, inşaat teknikerliğinden de inşaat mühendisliğine geçilebilecek.
       Bu arada adalet meslek yüksekolu mezunları, hukuk fakültesine, muhasebe bölümü mezunları, işletme ve iktisat bölümlerine, radyo-televizyon, halkla ilişkiler ve fotoğrafçılık bölümü mezunları da iletişim fakültelerine girebilecek.
       Açık öğretim ve örgün öğretimde ön lisans programlarını bitiren adaylar, sınavsız lisans diplomasına ulaşabilecek. Ön lisans mezunları, DGS'ye girmeden alanları doğrultusundaki açıköğretim lisans programlarına kayıt yaptırabilecek. Bu kapsamda, bankacılık, pazarlama, muhasebe bölümü ön lisans
       mezunları, açık öğretim işletme lisans programına, adalet yüksekokulu mezunları da açıköğretim kamu yönetimi lisans programına sınavsız girebilecek.
       DGS 3 Eylül 2000 tarihinde, üniversite rektörlüklerinin bulunduğu iller ile Lefkoşa'da yapılacak. DGS'nin toplam kontenjanı 5 bin 74 olarak belirlenirken, devlet üniversitelerine 3 bin 665, vakıf üniversitelerine 799, KKTC'deki üniversitelere ise 610 öğrenci yerleştirilecek.