Eğitim Dirgen Nedir, Ne İçin Kullanılır? Dirgen Nerelerde Kullanılır?

Dirgen Nedir, Ne İçin Kullanılır? Dirgen Nerelerde Kullanılır?

23.04.2021 - 05:47 | Son Güncellenme:

Dirgen kelimesinin anlamı hakkında bir çok araştırma yapılmaktadır. Bu araştırmalar dirgen malzemesinin ne anlama geldiğinin merak edildiğini göstermektedir. Dirgeninin bir tarım aleti olarak kullanıldığı bilinmektedir. Peki, dirgen nasıl bir malzemedir? Hangi amaçla kullanılmaktadır? Çiftçiler ve hayvancılar bu tarım aletini neden hep yanında bulunduruyor? İşte, dirgen malzemesinin ne için kullanıldığı ve ne işe yaradığına dair bilgiler.

Dirgen Nedir, Ne İçin Kullanılır Dirgen Nerelerde Kullanılır


Dirgen çiftçiler tarafından özellikle harman yerlerinde kullanılmakta olan bir tarım aletidir. Bu sözcüğün kökü Rumcadan gelmektedir. Özellikle halk arasında kullanılan bir isimdir. Hayvancılıkta da ihtiyaç duyulmakta olan bir malzemedir.

Dirgen Nedir, Ne İçin Kullanılır?

Dirgen, harman yerlerinde ve köylerde, sap, saman, ot ve balya yaymaya, taşımaya yarayan, ucu demirden yapılan, çatal şeklinde bulunan ve sapı olan bir tarım aletidir. Hemen hemen çiftçilik ve hayvancılıkla uğraşan tüm ailelerde bu tarım aletinden bulunmaktadır.

Dirgen, tarlalarda ekinleri taşımak ve saplarını yaymak amacı ile kullanılan bir araçtır. Bazen sapların savrulması, otların dağıtılması ya da hayvanlara verilmesi içinde kullanılır. Sapı ağaçtan yapılmıştır. Sopa şeklindedir. Ucunda ise çatalı andırır. Üç veya dört adet dişi bulunmaktadır.

Dirgen Nerelerde Kullanılır?

Dirgen çatal şekline olan bir tarım aletidir. Dişleri sivridir. Çünkü sap, saman ve ot balyalarının kavranılıp taşınmasına veya dağıtılmasına yarar. Hayvan çiftliklerinde, tarlalarda, ekim akanlarında, harman yerlerinde, ağıl ne mandıralarda kullanılır. Dirgen il toplama işlemi yapılacağı gibi dağıtma ve yayma işlemi de yapılabilir.

Dirgen tarım alanlarında daha çok kullanılmakta olan bir araçtır. Çatal kısmına ot, sap, saman balyaları takılarak rahatça taşınır. Yoksa bu tür unsurları elde taşımak daha zor ve zahmetli olacaktır. Saman balyaların taşınması ve hayvanları yemesi için yem yerlerine dağıtılması bu alet sayesinde daha kolay ve pratik olacaktır.