Eğitim Dislokasyon Nedir, Çeşitleri Nelerdir? Dislokasyon Genişliği Ne Demektir?

Dislokasyon Nedir, Çeşitleri Nelerdir? Dislokasyon Genişliği Ne Demektir?

29.03.2021 - 15:04 | Son Güncellenme:

Farklı çeşitleri olması ile beraber dislokasyon kristal yapılar üzerinden ele alınır. Aynı zamanda belirli bir genişliğe sahip yapıları olduğunu da dile getirmek mümkün. Peki dislokasyon nedir, çeşitleri nelerdir? Dislokasyon genişliği ne demektir? İşte bu konu hakkında merak edilenler.

Dislokasyon Nedir, Çeşitleri Nelerdir Dislokasyon Genişliği Ne Demektir

Çizgisel kusur olarak da bilinen dislokasyon, kristal üzerindeki belli başlı bazı hata paylarını ortaya çıkarır. Farklı çeşitler üzerinden ele alınan dislokasyon seçenekleri, belli bir hatayı oluşturur.

Dislokasyon Nedir?

Kristal yapıların atomlar dizilişi üzerinde bir çizgi boyunca görülen kusurlara dislokasyon denir. Vida dislokasyon ile beraber kenar dislokasyon olmak üzere 2 farklı seçenek yer alır. Bu türlerde gerçek olarak ise dislokasyon özellikleri bir arada görülmektedir.

Dislokasyon Çeşitleri Nelerdir?

Farklı türleri olması ile beraber bu çeşitler alana bağlı olarak değişik noktalarda öne çıkar. Yapısal açıdan kristal üzerindeki atom dizilişleri kapsamındaki çizgi boyunca meydana gelen kusurlar, farklı türleri üzerinde kendisini gösterir.

- Kenar dislokasyonu
- Vida dislokasyonu
- Karışık dislokasyonu

Atom dizilişleri üzerinde değişkenlik gösteren bu dislokasyon unsurları, çizgisel kusur olarak etkisini gösterir. Yapısal açıdan farklılık yaratırken, duruma bağlı olarak farklı alanlarda ele alınır ve öne çıkar. Bu durum aynı zamanda kristal üzerindeki atom dizilişi ile ölçek kapsamında da kendisini gösterir.

Dislokasyon Genişliği Ne Demektir?

Eksik atom yapısının kristal düzeyi üzerindeki düzeni diskolasyon genişliği olarak ifade edilir. Kristalin kayma düzleminin üzerinde kalan bölüm ile beraber, kayma kısmının altındaki düzene göre bir miktar esneme payı oluşturur.

Kristal yapıdaki düzen üzerinden ölçüye bakıldığı vakit, eksik atom sırası dislokasyon genişliğini gösterir. Tabii bu genişlik ile beraber ortaya çıkacak olan kusur, diskolasyon çeşidine bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Doğal olarak ölçekle yine diskolasyon türüne bağlı şekilde farklılık yaratabilmektedir.