25.05.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:
Milli Eğitim Bakanlığı'nın öğretmen ihtiyacını karşılamak amacıyla düzenlediği Devlet Memurluğu Sınavı'na (DMS - Öğretmenlik) başvurular devam ederken, adaylar pek çok sorunla karşı karşıya. Başvuru sürecinde en büyük karmaşa yaş konusunda yaşanıyor.
Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), başvuru yaşını kılavuzda 38 olarak belirtirken, Milli Eğitim Bakanlığı'na göre bir öğretmenin atamasının yapılabilmesi için 40 yaşından gün almamış olması gerekiyor. Sınavın iki yıl geçerli olacağını göz önüne alan ÖSYM, 38 yaşını geçenlerin başvurusu kabul edilirse, Milli Eğitim'in belirlediği sınırın aşılacağını varsayarak böyle bir uygulamaya gitti. Yetkililer, adayların şikayetlerine hak verdiklerini, ancak prosedür gereği yapacak bir şeylerinin olmadığını kaydediyorlar.
Adaylar, MEB'de öğretmen olarak atanabilmeleri için yaş sınırının 40 olduğunu vurgularlarken, ÖSYM'nin şartına bir anlam veremediklerini söylerken yetkililer yaş sınırının DMS sonuçlarının iki yıl geçerli olması gözönüne alınarak getirildiğini belirttiler. Bakanlık yetkilileri, 40 yaşında DMS'ye girecek birinin atama sırasında yaş sorunu yaşayabileceğini, bu nedenle sınırlamanın şart olduğunu dile getirdiler. Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı okul ve kurumlara öğretmen atama ve yer değiştirme yönetmeliğinin 7. maddesine göre, öğretmenin atamasının yapılabilmesi için 40 yaşından gün almamış olması gerekiyor.
Adaylar, eğitim fakültesini bitirmelerine karşın hakları olan öğretmenlik mesleğine başlayabilmeleri için sürekli formalitelerle oyalandıklarını dile getirirken, başvuru sürecinde MEB ve ÖSYM'nin kendilerine yardımcı olmalarını istediler. Adaylar, sınavın iki yıl geçerli olacağı hükmünün değiştirilerek, yaş sınırında da yeni düzenlemeye gidilmesinin şart olduğunu kaydettiler.
Bu arada başvurular devam ederken, üniversitelerin hangi bölüm mezunlarının öğretmenliğe başvuracağının kesinlik kazanmaması da bir başka çelişki.
Adaylar, 1.5 milyon liraya kılavuz alıp 12 milyon lira olan sınav ücretini bankaya yatırdıklarını ancak öğretmenlik hakkının verilmemesi durumunda paralarının yanacağını söylerken, Milli Eğitim Bakanlığı yetkilileri, "Para yanma söz konusu değil. Sonuçta bu sınav sonuçları öğretmenlik dışında devlet memurluğu için de kullanılacak" dediler.
Sınav için başvurular 29 Mayıs Pazartesi günü sona erecek. Sınav, 16 Temmuz 2000'de Adana, Ankara, Antalya, Bursa, Diyarbakır, Erzurum, Gaziantep, İstanbul, İzmir, Konya, Malatya, Samsun, Trabzon, Van ve Lefkoşa'da gerçekleştirilecek. Sınavda başarılı olabilmek için en az 70 puan almak gerekiyor. Sınav sonuçları 2 yıl geçerli olacak.