Eğitim Dna Ve Genetik Kod - Örnek Sorular İle Konu Anlatımı

Dna Ve Genetik Kod - Örnek Sorular İle Konu Anlatımı

21.07.2020 - 17:59 | Son Güncellenme:

  DNA ve Genetik Kod, canlıyı oluşturan ve diğer canlılardan ayıran yapı taşlarını ve özelliklerini ele alıyor Canlılar da hücrelerden oluşuyorlar. Canlıların en küçük yapı birimi hücrenin çekirdeğinde canlıya ait kalıtsal bilgileri taşıyan yapılar bulunuyor. Bu yapıların içinde en büyüğü ve karmaşık olanı kromozomdur. Kromozomlar da DNA ve özel proteinlerin birleşmesinden oluşuyor. İşte DNA ve genetik kodlar ile ilgili bilinmesi gerekenleri sizler için derledik.  

Dna Ve Genetik Kod - Örnek Sorular İle Konu Anlatımı

 

 Konunun temelini oluşturan DNA ve genler kromozomun içinde yer alıyor. Yani kısacası DNA, kromozomun içinde, genler de DNA’nın içinde bulunuyorlar. Genler de nükleotid adı verilen moleküllerden oluşuyor. Bu dersimizde bu yapı taşlarını işleyeceğiz.

Haberin Devamı

 

 DNA ve Genetik Kod

 

 Kromozom; Saç, göz, cinsiyet gibi kalıtsal bilgilerin bir sonraki nesle aktarılmasını sağlayan yapılara kromozom deniliyor. Hücre çekirdeği içinde yer alırlar. Çekirdeği bulunmayan hücrelerde ise sitoplazma içerisine dağılmış vaziyette yer alıyorlar.

 

 DNA (Deoksiribo Nükleik Asit); Canlıların kalıtsal özelliklerini nesilden nesle taşınmasını sağlayan ipliksi yapıdaki moleküle deniliyor. Kromozomun içinde yer alır. Hücredeki yönetici molekül olup, en önemli görevi kalıtsal bilgileri saklamak ve sonraki nesillere aktarmaktır.

 

 DNA çift zincirli sarmal bir yapıya sahip olup, zincirlerin biri anneden diğeri de babadan yavruya aktarılır. Bu zincirler sarmal bir yapı oluştururlar.

 

 Gen; DNA zincirindeki merdiven basamağını andıran ve kalıtsal bilgilerin saklandığı bölgeler genlerden oluşuyor. Bu bölgeler, kalıtsal bilgileri taşıyorlar. Saç, göz, ten rengi ve kan grubu gibi kalıtsal özellikleri belirlerler.

Haberin Devamı

 

 Nükleotid; Genleri oluşturan en küçük yapı birimlerine nükleotid deniliyor. Bir fosfat, bir adet beş karbonlu deoksiriboz şekeri ve bir organik bazın birleşmesinden oluşuyorlar.

 

 Nükleotidler yan yana gelerek DNA zincirini oluştururlar. Adenin (A), timin (T), guanin (G) ve sitozin (C veya S) olmak üzere, dört farklı çeşidi bulunuyor. DNA’nın karşılıklı zincirlerinde eşleşmeleri belirli bir kurala göre yapılıyor. Bir zincirdeki adenin nükleotidi, daima karşı zincirdeki timin nükleotidiyle; guanin nükleotidiyse sitozin nükleotidiyle eşleşiyor.

 

 DNA ve Genetik Kod Örnek Sorular ve Çözümü

 

 1) Aşağıdakilerden hangisinde mutasyon yoktur?

  1. A) Down sendromu B) Altıparmaklılık C) Van kedisinin gözleri D) Yaraların iyileşmesi

 

 Çözüm; Down sendromu, altıparmaklık ve Van kedisinin gözleri mutasyona uğramış hallerdir. Yaraların iyileşmesi ise normal bir hücre bölünmesi sonucu oluşmuştur. Cevap D şıkkıdır.

 

 2) Canlılarda kalıtım materyali DNA dır. Buna göre aşağıda verilen yapılardan hangileri DNA’da bulunur?

  1. Fosfat grubu  A) Yalnız I
  2. Riboz şekeri B) I ve II

 III. Timin organik bazı             C) Ive IV

  1. Sitozin organik bazı D) I, III, IV

 

 Çözüm; DNA da Deoksiriboz şekeri, timin ve sitozin organik bazları bulunuyor, Riboz şekeri RNA nın yapısında bulunur. Doğru cevap D şıkkıdır.