Eğitim Doğru tercih iyi geleceğin ilk adımı

Doğru tercih iyi geleceğin ilk adımı

01.07.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Uğur Okulları PDR ve Ar-Ge’den Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Barış Sezgin, lise ve üniversite tercihi yapacak öğrencilere, bir dizi öneride bulundu.

Doğru tercih iyi geleceğin ilk adımı

Tercihlerin meslek seçiminin temelini oluşturduğunu belirten Sezgin “Hayatımız boyunca birçok karar alıyor ve yaşamımızı şekillendiriyoruz. Bu kararlardan belki de en uzun vadeli etkisi olan ‘meslek seçimi’. Meslek seçimimizle birlikte yaşam tarzımız, çalışma koşullarımız, ekonomik durumumuz gibi birçok farklı süreç de şekillendiği için karar vermeden önce iyi bir değerlendirme yapmak, kendimizi çok iyi tanımak ve bu doğrultuda sağlıklı kararlar vermek önem taşıyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

İyi araştırın

Doğru tercihin iyi bir geleceğin ilk adımı olduğunu vurgulayan Sezgin şunlara dikkat çekti: “Çocuklarımızın lise tercihini doğru yapabilmeleri, iyi bir üniversite ve mesleğe sahip olmak için atacakları ilk adım. Bu sebeple okullar araştırılmalı, öğrencinin gelecek beklentilerine ve kişilik özelliklerine uygunluğu incelenmeli. Öğretmen kadrosunun kalitesi, okulun akademik başarısı, fiziki ve sosyal olanakları, yabancı dil eğitimi, sınav sistemlerine ve müfredata uygun ders içeriklerinin verimli şekilde işliyor olması, rehberlik hizmetleri, ders dışı faaliyetler önemli kriterler arasında yer alıyor.” 

Tercih yaparken okulun akademik ve fiziki yeterliliklerinin yanı sıra dikkatle incelenmesi gereken üç unsura değinen Sezgin,  “Birincisi lisenin teknolojik olanakları. Pandemi sürecinde net bir şekilde gördüğümüz üzere dijital alt yapısı güçlü olan kurumlarda eğitim gören çocuklar, uzaktan eğitime kolaylıkla adapte oldu ve derslerinden geri kalmadı” ifadelerine yer verdi.

Haberin Devamı

Yabancı dil şart

Dünyanın hızla değiştiğini, bundan 10 yıl sonra çocukları çok farklı mesleklerin beklediğini vurgulayan Sezgin, son olarak şu tespitlerde bulundu:

“Dijital ve teknolojik bir devrim sürecinden geçiyoruz. Bu bağlamda tercih yaparken okulların dijital ve teknolojik olanaklarına dikkat edilmeli. İkincisi yabancı dil eğitiminin kalitesi. Dijital iletişimin yaygınlaşmasıyla artık dünya küçük bir köy haline gelmeye başladı. Şu an dünyada 300 milyon küresel çalışan var. Çocuklarımız iş hayatına atıldığında bu sayının 2 milyara ulaşacağı söyleniyor. Bu nedenle çocuklarımız dünyanın ortak dili olan İngilizce’yi ya da başka bir yabancı dili çok iyi öğrenebilecekleri bir liseyi tercih etmeliler. Son olarak ileride yurt dışında eğitim görmek isteyen öğrencilerin okulların yurt dışı danışmanlığı kriterlerini de iyi incelemeleri gerekiyor.”