Eğitim Doku Çalışması Nasıl Yapılır? Gerekli Olan Malzemeler Nelerdir?

Doku Çalışması Nasıl Yapılır? Gerekli Olan Malzemeler Nelerdir?

07.06.2021 - 16:14 | Son Güncellenme:

Doku bir nesnenin dokunma ve görme duygularıyla algılanmasına yardımcı olan dışa vurum fiziksel özelliklerinin bir yansıması olarak ifade edilmektedir. Doku çalışması ise nesnelerin yüzeylerin ışık yardımıyla görülen şekillerinin çizilmesini oluşturmaktadır. Doku çalışması nasıl yapılır ve gerekli malzemeler nelerdir hakkındaki tüm bilgileri sizler için derledik. Doku çalışmasını yapabilmek için tüm detayları derledik.

Doku Çalışması Nasıl Yapılır Gerekli Olan Malzemeler Nelerdir

Doku çalışması sanatsal olarak bir nesnenin yüzeysel olarak ifade edilmesi çizilmesi ve ışık alan bölümlerinin birbirine bağlı olarak doku oluşturması şeklinde de ifade edilebilmektedir. Bir cismin yüzeyine dokunulduğunda elde edilen pürüzler o cismin dokusunu oluşturduğu gibi ışık yardımıyla cisimdeki yüzeylerin girintisini ve çıkıntısını görerek çizmek ise doku çalışması olmaktadır. 

Haberin Devamı

Doku Çalışması Nasıl Yapılır? 

Temel tasarımın konularından biri olan doku çalışması çizilen bir karakterin veya resmin doku yoluyla elde edilmesi şeklinde yapılmaktadır. Resim çalışmalarında görsel ifadeyi zenginleştirme yarayan bir unsur olarak sıklıkla kullanılmaktadır. 

Doku çalışması yapmak için çizilmek istenen nesnelerin görsel ve dokunsal olarak çizime yansıtılımaları gerekmektedir. Bunun içinde çizilmek istenen nesne veya figürün ışık alan boyutları ve gölge tarafları çizgilerle belirtilmelidir. Doku çalışmasında çizgilerin açık orta ve koyu tonlar ile oluşturulması elde edilen dokunun gerçeğe yakın ifade edilmesine yardımcı olmaktadır. 

Doku çalışması çizilen resimde gerçekçilik özelliğini vurgulamayı sağlamaktadır. Doku çalışması ne kadar düzgün olursa elde edilen çizimdeki desen o kadar canlı ve gerçek görüntü elde edebilmektedir. 

Haberin Devamı

Doku konusu organik doku, kimyasal doku, doğal doku, yapay doku gibi birçok çeşidi bulunan bir özellik olmaktadır. Doku çalışması yapmadan önce çizilecek dokunun yüzeyi ve iç dokusu görsel olarak yansıtılması için incelenmeli ve çizim yapılırken ışık ve gölge buna göre belirlenmelidir. Örneğin ahşap veya taş doku çalışması yapılırken gölgelendirme ve çizimde detaylara inmek doku çalışmasının başarısını arttırmakta yardımcı olmaktadır. Doku çalışmasında detaylar çok önemli olmaktadır. 

Doku Çalışması İçin Gerekli Olan Malzemeler Nelerdir? 

Doku çalışması yapabilmek için resim çizebilmek için bir kağıt ve doku çizebilmek için üç ton kalem veya boya kullanmak mümkündür. Doku çalışması hemen hemen tüm sanat çalışmalarında kullanıldığı gibi başarılı bir doku çalışması üç boyutlu bir ifade oluşturmaktadır. Doku çalışması yapmak isteyen bir kişi istediği tüm metaryelleri kullanarak doku elde edebildiği gibi başlangıç aşamasında kağıt üzerine çizim yaparak doku çalışması yapılabilmektedir. 

Doku çalışması yapabilmek için yapılmak istenen dokunun gerçeğe yakın ifade edilmesine yardımcı olacak şekilde malzemeler tercih edilebilmektedir.