29.03.2021 - 15:16 | Son Güncellenme:
Döşeme, yapının katlara ayrılması ile birlikte üzerinde yürünen alanların ağırlık, yük gibi alanlarını taşıyan ve mesnetlere ileten bir yapı elemanıdır. Döşemenin kullanımı ve yapısı yapının üzerine ne yapılacağına ve kat durumuna göre değişiklik gösterir. Bu nedenle döşemenin kullanımı ve döşemenin yapılışı da inşaat için çok önemlidir.
Döşeme Nedir?
Döşeme, iki boyutlu ve düzlemsel bir eleman olarak kabul edilir. Döşemenin kalınlığı ise, diğer iki boyutuna göre çok düşük olan taşıyıcı bir yapı elemanıdır. Döşemelerin asıl görevi düşey yüklerini karşılayabilmektir. Bu yükleri de düşey yükleri yüklendiği kolonlara, kirişlere ve perde duvarlara aktarır. Döşemeler kendi yüklerini ve kendi düzlemlerine dik olarak gelen hareketli yükleri taşıyan kirişler aracılığı ile ya da mesnetlendiği perde duvar ve kolon gibi taşıyıcılara aktarırlar. Döşemeler üstlerinde pek çok görevin bulunduğu önemli taşıma elemanlarıdır.
Döşeme Çeşitleri ve Malzemeleri Nelerdir?
Döşemelerin ana görevlerinden birisi, üstüne gelen yükleri oturduğu taşıyıcı elemanlara sağlıklı bir şekilde iletmek, diğeri ise üzerinde yer alan işlevlere uygun bir zemin ortaya çıkarmaktır. Aynı zamanda döşemeler, bir kaplama, bir de taşıyıcı bölümlerinden meydana gelir. Döşeme çeşitleri ise,
İç döşeme
Dış döşeme
Zemine oturan ve oturmayan döşemeler
Altı açık döşeme
Düşük ve yükseltilmiş döşemelerdir.
Taşıyıcılık durumu ve malzemesine göre döşemeler ise,
Betonarme döşemeler,
Karma döşemeler,
Ahşap döşemeler,
Taş döşemeler,
Çelik döşemeler