Eğitim Dul Maaşı Nasıl Alınır? Dul Aylığı Başvurusu Nasıl Yapılır?

Dul Maaşı Nasıl Alınır? Dul Aylığı Başvurusu Nasıl Yapılır?

15.04.2021 - 16:18 | Son Güncellenme:

Eşini kaybeden bir kadın evlenene ya da sigortalı bir işe girene kadar dul maaşı alır. Aynı zamanda baba ya da annesini kaybeden erkek çocuklar, 18 yaşına, erkek çocuğun öğrenciliği devam ederse de 25 yaşına kadar yetim aylığı alabilir. Kız çocukları ise, sigortalı bir işe girene ya da evlenene kadar yaşı kaç olursa olsun yetim maaşı alabilir. Dul maaşı nasıl alınır? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Dul Maaşı Nasıl Alınır Dul Aylığı Başvurusu Nasıl Yapılır

Dul olan yani eşi vefat etmiş ya da eşinden ayrılarak dul kalan kadınlara devlet pek çok farklı yardım yapılır. Kadınlara yapılan yardımlarda ilk dikkat edilen şey kadının kendi ayakları üzerinde durup duramadığı ve başında ona bakabilecek birinin olup olmadığıdır. Kadının dul kalması ya da her ne nedenle olursa olsun, her şekilde kadına dul maaşı ödenir. 

Haberin Devamı

Dul Maaşı Nasıl Alınır? 

Eşi vefat eden ya da eşinden ayrılmış olan dul kadınlar, duş maaşından faydalanabiliyor. Bu sayede kadınların güvence altına alınması sağlanıyor. Dul maaşından yararlanabilmek için taşımanız gereken bazı şartlar bulunuyor. Bunlar ise,

Resmi nikahlı eşinizin vefat etmiş olması,

Sigortalı bir işte çalışmamak, Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan emekli maaşı almamak ya da Bağkurlu olmamak ( isteğe bağlı ssk hariç)

Yeniden evlenmemek yani maaş aldığı süre boyunca kadının dul medeni halinin devam etmesi,

Dul Aylığı Başvurusu Nasıl Yapılır?

Dul aylığı maaşına başvuran kadının ortalama olarak gelirinin net asgari ücretin 1/3’ünden az olduğunun tespit edilmiş olması yani kişinin muhtaç sayılması gerekir. Dul maaşı için başvuruyu, ikametinizin bağlı olduğu Kaymakamlık Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları aracılığı ile yapabilirsiniz. Duş maaşı için başvuru yapmaya giderken kimliğinizi yanında bulundurmanız gerekir. Dul maaşına başvuru için gerekli olan dul maaşı başvuru formu ve diğer gerekli evraklar size vakıf tarafından verilir.

Haberin Devamı

Dul Maaşı Hangi Şartlarda Kesilir?

Aile ve Sosyal Politikalar yani Kaymakamlık aracılığı ile ödenen dul maaşı şu durumlarda kesilir;

Dul aylığı alan kadının medeni halinin değişmesi yani evlenmesi.

Sigortalı çalışması,

Muhtaçlık durumunun ortadan kalkması,

SGK’dan gelir ya da aylık alması vb. gibi şeklinde sıralanabilir.