Eğitim Dünyanın Güneş Etrafında Dolanması Sonucu Hangi Olay Gerçekleşir?

Dünyanın Güneş Etrafında Dolanması Sonucu Hangi Olay Gerçekleşir?

03.06.2021 - 02:03 | Son Güncellenme:

Yer küre, kendi etrafında ve güneş etrafında belirli sürelerde tamamladığı hareketler yapar. Bu hareketler sonucunda; günler, yıllar ve mevsimler gibi farklı oluşumlar gözlenir. Her bir hareketin belirli bir sonucu ve döngüsü vardır. Peki dünyanın güneş etrafında dolanması sonucu hangi olay gerçekleşir ve bu hareketin özellikleri nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Dünyanın Güneş Etrafında Dolanması Sonucu Hangi Olay Gerçekleşir

Dünyamız ve güneş sistemimizdeki diğer bütün gezegenler güneş etrafında farklı sürelerde tamamladıkları bir dolanma hareketi yaparlar.

Haberin Devamı

 Dünyanın Kendi Etrafında Dönmesi

 Dünya küre şeklindedir ve bu nedenle bir tarafında gündüz yaşanırken diğer tarafında gece yaşanır. Dünyanın güneşe bakan kısmı aydınlık, arkada kalan kısmı ise karanlıktır. Dünyamız kendi etrafında 24 saatlik bir dönüş hareketine sahiptir ve bu hareket gece gündüz oluşumunu sağlar. Bu şekilde dünyadaki günler tamamlanır.

 Dünyanın Güneş Etrafında Dolanması

 Dünya kendi etrafında dönerken, aynı zamanda güneş etrafında da eliptik bir yörüngede dolanır. Bu hareketini 365 gün, 6 saatte tamamlar. Dünyanın güneş etrafında dolanması sonucu yıllar ve mevsimler ortaya çıkar. Çünkü dünya güneş etrafında dolanırken eliptik bir yörüngede hareket ettiği için, dünyanın farklı bölgelerine farklı derecede güneş ışığı gelir.

Haberin Devamı

 Dünyanın geoid şekli ve kendi yörüngesindeki eğiklik de güneş ışınlarının geliş açısını etkiler. Bütün bu nedenlere bağlı olarak, dünyanın kuzey yarım küresinde yaz mevsimi yaşanırken, güney yarım küresinde kış mevsimi yaşanır.

 Dünya güneş etrafında dönerken 6 saatlik bir artık zaman ortaya çıkar. Bu 6 saatlik fazlalık 4 yılda bir 24 saate yani 1 güne eşitlenir. Fazlalık 1 gün, 4 yılda bir Şubat ayına eklenir. Bu nedenle Şubat ayı 4 yılda bir 29, geriye kalan yıllarda ise 28 gün çeker. Dünyanın bu hareketi sayesinde takvimler, mevsimler, aylar ve yıllar belirlenir.