Eğitim Durum Zarfı Nedir? Durum Zarfı İle İlgili Örnek Cümleler Nelerdir?

Durum Zarfı Nedir? Durum Zarfı İle İlgili Örnek Cümleler Nelerdir?

10.05.2021 - 04:18 | Son Güncellenme:

Durum zarfı Türkçenin önemli konuları arasında yer almaktadır. Bu konu sınavlarda da çıkması sebebi ile özellikle öğrenciler tarafından iyi bir şekilde öğrenilmesi gerekmektedir. Durum zarfı nedir? Durum zarfı ile ilgili örnek cümleler nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Durum Zarfı Nedir Durum Zarfı İle İlgili Örnek Cümleler Nelerdir

Fiillerin, sıfatların, fiilimsilerin anlamlarını yer, miktar ve durum bakımından belirten kelimeler zarf ya da belirteç ismini almaktadır. Hal zarfı ya da durum zarfı olarak bilinen kelimeler, fiillerin durumlarını belirtmek amacı ile kullanılmaktadır. Bir başka ifade ile fiilde anlatılan hareketin nasıl yapıldığını söylemektedir.

Durum Zarfı Nedir?

Durum zarfı, hal zarfı ismi ile de bilinmektedir. Bu kelimeler fiillerin durumlarının anlatılması amacı ile kullanılan kelimelerdir. Fiillerde bahsedilen hareketlerin nasıl yapıldıklarının anlatılması amacı ile durum zarfları kullanılmaktadır. İyice, tek tek, sora sora gibi kelimeler durum zarfı olarak kullanılabilen kelimelerdir.

Cümlede durum zarflarını belirlemek amacı ile bir takım sorular sorulması gerekmektedir. Durum zarflarını ayırt etmek adına fiile nasıl sorusunu sormak gerekmektedir. Durum zarfları hal ve tavırların belirlenmesi amacı ile kullanılan zarflardır.

Durum zarfları fiillerin oluşlarını ve kılışlarını belirtmek amacı ile de kullanılmaktadır. Fiile sorulan nasıl sorusunun cevabı durum zarflarını ifade etmektedir.

Durum Zarfı İle İlgili Örnek Cümleler Nelerdir?

Haberin Devamı

O, oldukça hızlı yürürdü. Bu cümlede yürürdü fiildir. Fiile nasıl sorusunu sorduğumuz zaman yani nasıl yürürdü dediğimiz zaman oldukça hızlı cevabını alırız. O zaman oldukça hızlı durum zarfı olarak ifade edilebilir.

Aldığı kitabı hemen bitirdi. Bitirdi fiiline nasıl sorusunu sorduğumuz zaman cevap hemen olmaktadır. Durum zarfı hemen olmaktadır.

Biyoloji derslerini severek dinlerdim. Dinlerdim fiiline nasıl sorusunu sorduğumuz zaman cevap severek olmaktadır. Durum zarfı severek olacaktır.

Arkadaşıma gönül rahatlığı ile olanları anlattım. Nasıl anlattım sorusunun cevabı gönül rahatlığı olmaktadır. O zaman durum zarfı da gönül rahatlığı olacaktır.

Kedi sahibine sevgiyle bakıyordu. Nasıl bakıyordu sorusunun cevabı sevgiyle olacaktır. O zaman durum zarfı da sevgiyle olur.

Haberin Devamı

Duvarı özenle boyadı. Nasıl boyadı sorusunun cevabı özenle olmaktadır.

Çiçeği her zaman sevgiyle sulardı. Nasıl sulardı sorusunun cevabı sevgiyle olmaktadır.

Yerleri güzelce temizledi. Nasıl temizledi sorusunun cevabı güzelce olarak verilmektedir.