Eğitim Ebabil Kuşu Nedir, Özellikleri Nelerdir? Ebabil Kuşunun Hikayesi Nedir?

Ebabil Kuşu Nedir, Özellikleri Nelerdir? Ebabil Kuşunun Hikayesi Nedir?

21.04.2021 - 17:52 | Son Güncellenme:

Sağangiller familyasından olan ebabil kuşunun bilimsel adı Apus Apus'tur. Gök güvercini ve leylek gibi göçmen bir kuş türü olan ebabiller Eylül - Ekim aylarında topluca Güney Yarım Küre'ye göç ederler. Genelde nisan ayında ülkemize gelen bu kuşlar martılar gibi hem şehirde hem de ormanda yaşayabilirler. Ebabil kuşunun özellikleri ve hikayesi nedir? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Ebabil Kuşu Nedir, Özellikleri Nelerdir Ebabil Kuşunun Hikayesi Nedir


Bu kuş türlerinin genel görünümleri kırlangıca benzer. Kırlangıçlardan en önemli farkları anatomik yapılarıdır. Ebabil kuşlarının omurgaları eğri olduğu için dik duramazlar.

Ebabil Kuşu Nedir?

Ebabil, genellikleri sadece üremek için yere inen, bunun dışında sürekli havada olan bir kuş türüdür. Sıcak iklimlerde ve açık alanlarda yaşarlar.

Ebabil Kuşunun Özellikleri Nelerdir?

1- Ebabil kuşlarının en küçüğü 13- 14, en büyükleri 16- 17 cm boyundadır.

2- Zoolojide geceleri avlanan kuşlar ve memeliler ''noktürnal'' olarak tanımlanır. Ebabil kuşları da gündüzleri uyuyup geceleri avlandıkları için noktürnal canlılar grubunda yer alır.

3- Önceleri sadece Suudi Arabistan, Ürdün ve Katar'da görülen Ebabil kuşları, 90'lı yıllardan sonra ülkemizde de görülmeye başlanmıştır. Bunun en büyük nedeni dünya genelinde görülen küresel ısınma ve buna bağlı olarak ortaya çıkan iklim değişikliğidir.

4- Kanat yapıları bumerang şeklinde olan ebabll kuşları, saatler boyunca herhangi bir yere konmadan uçabilirler.

5- Bu kuşların görme duyuları oldukça gelişmiştir. Gece karanlığında bile metrelerce uzağı görebilirler.

6- Ebabil kuşları, uçarken uyuyabilen nadir kuş türlerinden biridir.

Ebabil Kuşunun Hikayesi Nedir?

Ebabil kuşu, Kuran'ı Kerim'in 105. suresi olan Fil Suresinde anlatılır. Ebrehe ve ordusu Kabe'yi yıkmak için Mekke'ye geldiğinde binlerce ebabil kuşu gagalarındaki taşları Ebrehe'nin ordusunun üstüne bırakmıştır. Allah'ın emriyle fillerden oluşan ordunu bozguna uğratan ebabil kuşları Kabe'yi korumuştur.