Eğitim Edb Nedir? Araçlarda Edb Fren Sistemi Nedir Ve Neden Arıza Verir?

Edb Nedir? Araçlarda Edb Fren Sistemi Nedir Ve Neden Arıza Verir?

01.03.2021 - 15:10 | Son Güncellenme:

Sürücüler araç alırken en dikkat ettiği hususlardan bir tanesi de güvenlik ile alakalı unsurlarıdır. Sürüş güvenliği ile araç kontrol sistemi bu bakımdan önem arz etmektedir. Bu bakımdan araçlarda geçen bir çeşit güvenlik unsuru daha vardır. Bu unsurun adı EDB. EDB ne anlama gelmektedir? Araçlar da nasıl bir güvenlik sağlamaktadır? EDB ne derece de aranan bir özelliktir? Fren sistemi ile olan lakası nedir? İşte detaylar.

Edb Nedir Araçlarda Edb Fren Sistemi Nedir Ve Neden Arıza Verir

EDB araçlarda fren baskı sisteminin ön ve arka bölümlere eşit olarak dağıtılmasın sağlayan ve fren baskı sistemini dengeleyen bir unsur olarak karşımıza çıkar. Son dönemlerde üretilen araçlarda bu unsur daha çok aranan bir sistem olmuştur.

Haberin Devamı

EDB Nedir?

İngilizce Electronic Brake Force Distribition olarak geçen bu ifadenin Türkçe karşılığı elektronik fren gücünün dağıtıldığı unsur olarak ifade edebiliriz. EDB’nin araçlarda kullanım amacı araçlarda uygulanan fren gücünün aracın nüm kısımlarına eşit olarak dağıtmayı sağlamaktadır. Bu bağlamda EDB sisteminin araçlar için çok önemli bir güvenlik unsuru olduğunu söyleyebiliriz.

Araçlarda EDB Fren Sistemi Nedir ve Neden Arıza Verir?

Fren sisteminin uyguladığı baskı tek yönlü olduğundan sadece bir bölüme etki etmekte, buda durma mesafesini daha çok uzatmaktadır. Ayıca fren baskı gücü aracın bir tarafa yığılmasına sebep olmakta ve istenmeyen kazalara sebebiyet vermektedir. Kızaklama ve ağırlık sistemlerinin eşit olması maksadıyla EDB sistemleri araçların olmazsa olmaz unsurlarındandır. Hem de bu sistem aracın fren esnasın da daha kontrol edilebilirliğini arttırır.

Haberin Devamı

Bu sistemin arızalanması durumunda aracımızın ABS gösterge ışığı yanacaktır. EDB sisteminde görülen arızalar daha çok tekerin hız sensörü ve akü problemlerinden kaynaklanır. Bazen sensörler hızı doğru okuyamaz. Bu arıza olduğu anlamına gelir. Arıza tespit cihazı vasıtasıyla söz konusu arızalar bulunabilir ve giderilebilir.