Eğitim Edimsel Koşullanma Nedir, Kim Bulmuştur? Edimsel Koşullanma Örnekleri Nelerdir?

Edimsel Koşullanma Nedir, Kim Bulmuştur? Edimsel Koşullanma Örnekleri Nelerdir?

28.03.2021 - 03:50 | Son Güncellenme:

Eğitim bilimlerinde bir takım koşullanmalar belirlenmiştir. Öğrencilerde gözlemlenen bir takım hareketler ve bu hareketlere bağlı öğretimler bu koşullanma başlığı altında değerlendirilir. Edimsel koşullanmalar da bu ifadelerden bir tanesidir. Peki, edimsel koşullanma ne demektir? Kim tarafından bulunarak ifade edilmiştir? Edim ifadesi organizmanın hangi özelliğinden kaynaklanmaktadır? Bu özellik ile öğrenim nasıl bağlanabilir? İşte, edimsel koşullanma ve eğitimdeki kullanım şekli.

Edimsel Koşullanma Nedir, Kim Bulmuştur Edimsel Koşullanma Örnekleri Nelerdir


Edimsel koşullanmanın temelini içten gelecek hareketler şekillendirmektedir. Bu hareketler üzerinden yapılacak şartlanmalar ile öğrenmenin geliştirilebileceği değerlendirilmektedir. Bu hareketlere bağlı olarak koşullanmalar kullanılarak eğitim vermek düşünülebilmektedir.

Edimsel Koşullanma Nedir, Kim Bulmuştur?

İçten gelen hareketler edim olarak ifade edilmektedir. İşte, bu edimlerin şartlanabileceği ve bu metot ile öğrenmenin sağlanabileceği yöntemine edimsel koşullanma yöntemi denmektedir. Bu koşullanma Skinner tarafından bulunmuştur. Skinner bu çalışmalarını gerçekleştirirken, Thorndike'nin çalışmalarında hareket etmiştir. Skinner gösterilmekte olan tepkilerin otomatik bir tepkiden ziyade kasıtlı olarak yapılmakta olan hareketler olduğunu kabul etmiştir.

Bu bağlamda Skinner, insanların ihtiyaçları için kendiliğinden ortaya çıkan davranışlara edim adı vermiştir. Dolayısı ile bu sonuçların etki bıraktığını ileri sürmüştür. Yani edimsel davranışların bir uyarıcı tarafından değil de, organizmanın bizzat kendi isteği ile ortaya koyduğunu ifade etmektedir.

Edimsel Koşullanma Örnekleri Nelerdir?

Edimsel koşullanmaya verilecek örnekleri şu şekilde sıralayabiliriz:

- Asansörü olan binalara girmemek ya da asansör varken merdivenleri kullanmak örneği,
- Sevilen ve aşık olunan kişi ile birlikte uzun vakit geçirme isteği,
- Otobüs yolculuğunda bir takım sıkıntılar yaşanmasından dolayı bu yolculuğu tercih etmeme,
- Para kazanmak için çalışmak gerektiğinin bilincinde olunması,
- Örümcek fobisi olan bir kişinin, örümcek olması muhtemel ortamlara girmemesi,
- Başını okşatan köpeğe şeker verilmesi sonucunda, köpeğin şeker almak için başını okşatmak istemesi gibi örnekler edimsel koşullanmaya verilecek örneklerdendir.