Eğitim Egemen Değer Nedir, Nasıl Hesaplanır?

Egemen Değer Nedir, Nasıl Hesaplanır?

03.06.2022 - 14:20 | Son Güncellenme:

Egemen değer, Matematik biliminde temel konuları arasında yer almakla beraber, sayı dizilerindeki en çok tekrar edilen rakamı ifade etmek için kullanılmaktadır. İlk öğretim seviyesinde öğretilmeye başlanan 'egemen değer' kavramının nasıl hesaplandığını sizlere ayrıntıları ile derledik.

Egemen Değer Nedir, Nasıl Hesaplanır

 Egemen değerin hesaplanması için bir sayı dizisinin söz konusu olması gerekmektedir. Bu sayı dizisi aritmetik olmamalıdır. Aritmetik sayı dizilerinde, dizi uygun kurallarla artar ya da azalır. Dolayısı ile baskın bir rakam ya da sayı bulmak mümkün değildir.

Haberin Devamı

 Egemen Değer Nedir?

 Egemen değer bir sayı dizisinin en çok tekrarlanan ifadesi olarak özetlenebilir. Matematik müfredatında bu tanım için 'mod' olarak kullanım yapılabildiği de bilinmektedir. Mod hesabı yapmak için dizi ele alınmalı ve incelenmelidir.

 Egemen Değer Nasıl Hesaplanır?

 Egemen değer hesabı yapabilmek için verilen sayı dizisi küçükten büyüğe ya da tam tersi olarak sıralanmalıdır. Bu sıralamanın ardından, dizide en çok kullanılan değerin o dizinin modu yani baskın değeri olduğu anlaşılır. Bu yalnızca düzensiz şekilde ele alınan sayı dizilerinde yapılabilmektedir.