06.06.2021 - 04:39 | Son Güncellenme:
Eğitim ile eğitim felsefesi anlayış bakımından birbirinden farklılık gösterir. Özellikle edindikleri amaç noktasında eğitim felsefesi daha global bir bakış açısına sahiptir. O yüzden eğitimin nasıl yapılması ve neler gerçekleştirilmesi gerektiği konusunda, eğitim felsefesi büyük bir potansiyel teşkil ediyor.
Eğitim Felsefesi Nedir?
Eğitimin amaçları, süreci, doğası ve değerleri ile ilgilenen felsefe anlayışına eğitim felsefesi denir. Bu konuda eğitim daha çok toplumsal açıyı ele alır ve varoluşsal gelişim süreci ile ilgili bir oluşumdur. Ancak eğitim felsefesi konu açısından toplumsal yapıdan ziyade, daha geniş kapsamda insanlık açısından durumu ele alır. Böylece eğitim felsefesi hem toplumsal hem de bireysel olarak faydalı bir yapı amaçlayan disiplin şeklinde öne çıkar.
Kısaca Eğitim Felsefesi Konu Anlatımı
Eğitim felsefesi konuya aynı zamanda bilimsel açıdan bakar ve doğru bir anlayış elde etmeye çalışır. Toplumsal kavramları varoluşsal yapıyı bir kenara iter ve insanlık açısından eğitimin nasıl gerçekleşmesi gerektiğinin temel yapısını inceler. Bu açıdan çok önemli bir disiplin olarak öne çıkar. Aynı zamanda birçok unsuru ön plana çıkarmaktadır.
- İlgilenilen alanın tarihinin ve bilginin doğru bilinmesi
- Entelektüel ve bireysel açıdan gelişimin sağlanması
- İletişimde etkin bir başarı sağlamak
- Çeviride(Tercüme) doğru ve başarıyı yakalanması
- İlgi alanı noktasında vizyon ve misyonun doğru tespitinin yapılması
Genel olarak yukarıdaki yapılar ele alınmak suretiyle eğitim felsefesi disiplinli biçimde öne çıkar. Özellikle insanlık açısından etkin bir eğitim ortaya çıkarılması için ortak bir görüş global açıdan ele alınır.