Eğitim "Eğitimde en önemli sorun eşitsizlik’"

"Eğitimde en önemli sorun eşitsizlik’"

25.09.2012 - 09:43 | Son Güncellenme:

Dünyanın farklı ülkelerinden eğitim uzmanları eğitimde çok kültürlülüğü ve Türkiye eğitim sistemini tartışmak üzere FMV Işık Okulları’nın davetlisi olarak Işık Okulları Erenköy Kampüsü’nde bir araya geldi.

Eğitimde en önemli sorun eşitsizlik’

Işık Okulları, dünyanın farklı ülkelerinden gelen AFS delegelerini Türkiye’deki eğitim sistemi ve çok kültürlülüğün eğitim sistemindeki önemi üzerine gerçekleştirilen bir panelde buluşturdu.

Haberin Devamı

Kültürlerarası programların ve uygulamaların eğitime olan etkilerini farklı ülkelerin eğitim sistemlerinden örneklerle masaya yatıran''Turkish Perspectives on the Relevance of Intercultural Learning” ( Çok kültürlülüğün Türk Eğitim Sistemi Üzerindeki Etkisi) başlıklı panel, FMV Işık Okulları Erenköy Kampüsü’nde gerçekleştirildi.

Panele Işık Okulları adına Öğretmen Eğitmeni Sibel Sagner’in yanı sıra, Avrupa Kültürlerarası Öğrenme Federasyonu’ndan Prof. Dr. Roberto Ruffino, Eğitim Reformu Girişimi’nden Proje Asistanı Çiğdem Tongal ve Öğretmenler Akademisi Vakfı Direktörü Kayhan Karlı konuşmacı olarak katıldı.

Kalıcı Öğrenme Doğru Bakış Açısı ve Düşünce Sistemiyle Başlar

Panele konuşmacı olarak katılan ve aynı zamanda FMV Işık Okulları’nda Eğitim Danışmanı olan Sibel Sagner “Dijital araçlar eğitim alanına birçok yenilik getirdi ancak bu yeniliklere ayak uydurmaya çalışırken temel hedeflerimize de sürekli atıfta bulunmamız gerekir. Doğru iletişim, çok kültürlü bakış açısı, eleştirel düşünme yeteneği, doğru bilgiye ulaşma yetisi ve bilgiyi etkin kullanma becerisinin önemi her geçen gün artmaktadır. İçinde bulunduğumuz yüzyılın gereksinimleri doğrultusunda teknolojik gelişmeler farklılık gösterecek ancak temel hedeflerimiz her zaman başlangıç noktamız olacaktır” dedi.

Haberin Devamı

Çok kültürlülüğün yayılması için öğrenci değişim programlarının daha da ön plana alınması gerektiğini savunan Sibel Sagner, önümüzdeki dönemlerde Erenköy Işık Okulları olarak IB (Uluslararası Diploma Programı) programına dahil olacaklarını, bu program sayesinde uluslararası bireyler yetiştireceklerini ve çok kültürlülüğün yerleşmesi adına önemli atılımlarda bulunacaklarını belirtti.

Birbirimizi anlamanın yolu çok kültürlülükten geçiyor

Çok kültürlülük üzerine sayısız kitabı bulunan ve Avrupa Kültürlerarası Öğrenme Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi ve Intercultural Vakfı Genel Sekreteri Prof. Dr. Roberto Ruffino, “Birçok ülkenin eğitim sistemlerinde mono kültürel yapılar öğrencilere öğretilmekte. Çok kültürlülüğü yaygınlaştırmak için mono kültürel yapıları yıkmak gerekir. Birbirimizi anlamanın yolu çok kültürlülükten geçiyor. Çok kültürlü yapıları içselleştirmekte öğrenci değişim programları ve uluslararası panellerin daha da yaygınlaştırılması gerekir” dedi.

Haberin Devamı

Eğitim sisteminde en önemli sorun eşitsizlik

Türkiye'nin her yerinde liderlik ve eğitim liderleri geliştirmek üzerine seminerler veren Öğretmenler Akademisi Vakfı Direktörü Kayhan Karlı ise, eğitim sistemindeki eşitsizliği sadece özel okullara bağlanmasının yanlış olduğunu, devletin de Fen Liseleri ve Anadolu Liseleri ile bu eşitsizliğe yol açtığının altını çizdi.

Eğitim eşitsizliği konusunda iç ve dış göçlerin de çok önemli olduğuna değinen Kayhan Karlı, “Ülkenin doğusundan batısına göç eden ya da yabancı ülkelerden Türkiye’ye göç edenlerde kültürel anlamda bir eşitsizliğe maruz kalıyor. Eğitim sistemi içerisinde bu faktörlerin de düşünülmesi gerekiyor. Yeni eğitim döneminde 2,3 milyona yakın 60 – 66 aylıkların ilkokula başlaması önemli bir sayı. Fakat eğitim anlamında atılımlar yapılırken yeni sistem içerisinde yetişecek olan çocukların 2023’te iş konusunda neler yapacağı, onlara neler sunulacağı gözden kaçırılıyor” dedi.

Haberin Devamı

Bilgi teknolojileri konusunda ilerliyoruz fakat daha yol almamız gereken çok yol var!

Türkiye’de son 5 yıl içerisinde eğitim politikasında önemli değişimler olduğuna dikkat çeken ERG Proje Asistanı Çiğdem Tongal ise, Türkiye’nin genç bir topluma sahip olmasının, ciddi eğitim kurumlarına ihtiyacını da beraberinde getirdiğini belirterek sözlerine şöyle devam etti; “Devlet 2013’te %100 kayıt başarısı yakalamayı hedefliyor. Kayıt yaptırmak sadece bir başarı değil. Önemli olan, kayıt yaptırıp okula gitmeyen öğrencilerin eğitime devamının sağlanması. Özellikle kız öğrencilerin eğitime devamının takip edilmesi gerekir. Devletin eğitime harcadığı para çağdaş eğitim anlamında hala yeterli değil. Genel tabloya baktığımızda daha çok yol almamız gerekiyor’ dedi.