22.04.2021 - 01:38 | Son Güncellenme:
Kanuni açıdan arkası aranmayan ve mecburi olmayan borçlar eksik borç olarak bilinir. Bu konuda günlük yaşamdan pek çok farklı örnek vermek mümkündür. Bu örnekler değişik çeşitlere ayrılır ve her bir çeşit, belli başlı kategoriler üzerinden değerlendirilir.
Eksik Borç Nedir?
Hukuki açıdan borçluyu herhangi bir ifaya zorlama durumunun olmadığı borçlara eksik borç denir. Yani kişinin borcunu ödemesi konusunda hukuken bunun herhangi bir mecburiyeti yoktur. Anca kanuni açıdan her ne kadar ödeme zorunluluğu olmasa bile, genel yapı itibariyle bir borç şeklinde ifade edilir. Bu borçlar ifa edilebilen ancak dava edilmeyen borçlardır. Eksik borçlar yerine getirildiği andan itibaren, mevcut bir borcun ifası şeklinde anlatılır. Hukuki yönden herhangi bir ödeme zorunluluğu bulunmayan fakat yine de bir borç olarak bilinen kategoridir.
Muhasebede Eksik Borç Çeşitleri ve Örnekleri Nelerdir?
Muhasebe açısından ele alındığı vakit eksik borç yasal yollardan tahsil edilmeyen borç olarak ifade edilir. Fakat bireysel olarak borç çeşitleri içerisinde yer alır. Aynı zamanda bu borç için günlük yaşamdan birçok farklı örnek vermek mümkün.
- Kumar ve bahisten doğan borçlar
- Evlenme simsarlığı üzerinden doğan borçlar
- Ahlaki ödevler üzerinden doğmuş olan borçlar
- Sözleşmeden doğan borçlar
- Malikin iyi niyeti üzerinden zilyet karşısında borçlar
Aynı zamanda bu borçlar doğumu anında başlamış olan borç olarak da ifade edilir. Yani yukarıda verilen örnekler kapsamında doğumu ile beraber bu bir eksik borç olarak anlatılır. Ancak kanuni yönden ödeme mecburiyeti olmayan borçlardır.