10.06.2021 - 04:54 | Son Güncellenme:
Üretim açısından birçok farklı tarım yöntemi bulunmaktadır. Bunlar içerisinde ekstansif tarım terimi ile çok sık karşılaşılır. Çok fazla kullanılmayan bir yöntem olmasına rağmen, günümüzde hala farklı alanlarda değerlendirilen tarım olarak öne çıkar.
Ekstansif Tarım Nedir?
Ekstansif tarım kısaca modern tarım yöntemleri kullanılmadan, ilkel yöntemler eşliğinde gerçekleştirilen tarım yöntemidir. Bu tarım türü için genelde geleneksel yöntemler kullanılır ve buna bağlı olarak tarım yapılır. Türkiye'nin birçok farklı bölgesinde günümüzde hala kullanılan tarım türleri içerisinde yer aldığını dile getirmek mümkün.
Ekstansif Tarım Nerelerde Yapılır?
Makine yerine insan gücü kullanılması ile beraber ekstansif tarım günümüzde yapılmaktadır. Bu konuda Türkiye üzerinden bölgesel açıdan bakıldığı vakit; Karadeniz ve Güneydoğu Anadolu ya da Doğu Anadolu bölgelerinde yaygın bir şekilde gerçekleştirilir. Bunun temel nedenlerinden biri modern teknolojik yapıların bölgelerde çok fazla bulunmamasıdır. Aynı zamanda dağlık alanlarda yine ekstansif tarım yapılmaktadır.
Ekstansif Tarım Kısaca Özellikleri Nelerdir?
Modern tarım yöntemleri kullanılmadan ilkel şekilde yapılan tarım ekstansif tarım olarak öne çıkar. Bu konuda geleneksel yöntemler ele alınır ve tarım gerçekleştirilir. Ancak ilaçlama, gübreleme, sulama ile kaliteli tohum uygulaması yapılmadığı için verim oldukça düşüktür. Daha çok kırsal alanlarda gerçekleştirilen bir tarım olarak öne çıkar. Aynı zamanda engebeli alanlarda ve modern makine türlerinin giriş yapamayacağı yerlerde yapılabilmektedir. Günümüzde çok fazla kullanılan bir yöntem olmamakla beraber, özellikle ülkenin Doğu kesiminde daha fazla yaygındır. Ancak düşük bir verim sağladığı için genelde küçük alanlarda gerçekleştirilir.