Eğitim Endüstri Bitkileri Nelerdir? Endüstri Bitkilerinin Önemi Nedir?

Endüstri Bitkileri Nelerdir? Endüstri Bitkilerinin Önemi Nedir?

09.04.2021 - 16:21 | Son Güncellenme:

Ülkemizde ve dünya genelinde yetiştirilen birçok endüstri bitkileri bulunmaktadır. Endüstri bitkileri bitki türlerinden bir tanesidir. Endüstri bitkilerinin en olduğu da araştırılan önemli konulardan birisidir. Endüstri bitkileri ile ilgili araştırmalar devam etmektedir. Peki endüstri bitkileri nelerdir? Endüstri bitkilerinin önemi nedir? İşte endüstri bitkileri ile ilgili bilinmesi gereken bütün detaylar.

Endüstri Bitkileri Nelerdir Endüstri Bitkilerinin Önemi Nedir

Endüstri bitkiler sanayi bitkileri olarak da bilinmektedir. Ticari amaçlı ekilerek biçilen endüstri bitkileri tarım sanayinde de önemli pay sahibidir.

Haberin Devamı

 Endüstri Bitkileri Nelerdir?

 1) Tütün

 Endüstri bitkilerinde en çok yetiştirilen bitkiler arasında tütün gelmektedir. Tütün kıraç topraklarda yetişmektedir. Özellikle olgunlaşma döneminde endüstri bitkileri sıcaklığa ve neme ihtiyaç duymaktadır. Kimya ve sigara sanayisinde kullanılan tütün bitkisi kurutularak yetiştirilmektedir.

 2) Pamuk

 Olgunlaşma döneminde bol suya ihtiyaç duyan pamuk endüstri bitkilerinden bir tanesidir. Pamuk daha çok kuru hava ile birlikte yetişmektedir. Bundan dolayı alüvyal topraklarda yetişmesi daha da uygundur. Pamuk hasat döneminde ise yağışlı bölgelerde yetişmez. Bundan dolayı daha kurak ve az yağış alan bölgelerde endüstri bitki yetiştiriciliği olarak pamuk kullanılır. Pamuk güneşi çok sever. Uzun bir sıcaklık dönemi istemektedir. Bu yüzden ülkemizde Güney Doğu bölgesinde daha fazla yetişmektedir. 

Haberin Devamı

 Ülkemiz pamuk üretiminde dünyanın sayılı ülkelerinden bir tanesidir. Dünya'da en fazla pamuk yetiştiriciliği yapan ülkelerin başında Türkiye gelmektedir.

 3) Şeker Pancarı

 Şeker pancarı da ülkemizde en çok yetiştirilen endüstri bitkileri arasında yer almaktadır. Daha çok sıcak havalarda ve sulak yerlerde yetişen şeker pancarı önemli bir gelir kaynağıdır. Şeker pancarı Türkiye'de İç Anadolu bölgesinde daha fazla yetiştirilmektedir. 

 Endüstri Bitkilerin Önemi Nedir?

 - Tarım sanayinde gelir elde etmek için önemlidir.

 - Ham madde üretimi için önemlidir.

 - İhracata destek verir.

 - Ulusal geliri sağlar.