Eğitim Enginar Nasıl Yetiştirilir? Enginar Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?

Enginar Nasıl Yetiştirilir? Enginar Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?

11.06.2021 - 11:16 | Son Güncellenme:

Enginar favori zeytin yağlı yemekler arasında yer alır. Bunun yanında insan sağlığı için de pek çok faydası bulunmaktadır. Bu nedenle enginar yetiştiriciliği günümüzde oldukça popülerdir. Enginar nasıl yetiştirilir? Enginar bakımı nasıl yapılmalıdır? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Enginar Nasıl Yetiştirilir Enginar Bakımı Nasıl Yapılmalıdır

Enginar çok yıllık olan bitkiler arasında yer almaktadır. Sebze olarak kullanılan bölümü olgunlaşmamış baş kısmı ile bu başın üzerinde bulunan yaprak bölgesidir. Baş kısmındaki yaprakların üst bölgesi çok lifli olması nedeni ile etli olan dip bölgesinin tüketilmesi gerekmektedir.

Haberin Devamı

 Enginar Nasıl Yetiştirilir?

 Enginar çok fazla sıcak ve soğuğu sevmez. Kışın sıcaklığın 0 derece altında olması durumunda baş bölgesi ve yaprak bölgesi zarar görebilmektedir. Sıcaklığın 20 derece üzerine çıkması halinde ise gelişmesi yavaşlayacaktır. 

 Çok sıcak ve kurak bölgeleri sevmezler. Bu durumda baş bölgesi sertleşir ve enginar kalitesinde ciddi bir düşüş meydana gelir. Enginar üretimi yapılan yerlerde don olması halinde enginar çok büyük zarar görecektir.

 Enginar sürgünden, tohumdan ya da fideden yetiştirilebilmektedir. Genelde yaygın üretim dip sürgününden yapılmaktadır. Kökleri oldukça kuvvetli olan bu bitki her yıl kök bölgesinden yeni filizler vermektedir. Bu filizler kökten ayrılıp toprağa ekilebilir. 

Haberin Devamı

 Enginarların baş bölgesinin hasat edilmemesi durumunda burada mor bir çiçek açar. Çiçeğin etrafında tüyler vardır. Sonrasında ise çiçek ucunda tohumlar görebilirsiniz. 

 Enginar Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?

Enginar bakımı ekimi yapıldıktan sonra hemen başlamaktadır. Toprağın her yerinin eşit olarak nemli olması gerekmektedir. İlkbahar ve sonbahar zamanlarında dikim bölgelerine gübre eklemek verimin artmasına neden olmaktadır.

 Kış aylarında çok soğuk olması halinde 25 cm kesilerek üzerlerinin örtülmesi gerekir. Enginar bakımı yapılmadığı zaman bit ile tüy güveleri oluşabilmektedir. Bu nedenle özellikle bitki yapraklarının düzenli olarak temizlenmesi gerekmektedir. Enginarın yapraklarının ıslak olduğu zamanlar ellenmesi bitkinin hastalanmasına neden olabilir. Bu sebeple dikkat edilmesi gerekmektedir.