Eğitim Fancoil Nedir, Ne İşe Yarar? Fancoil Ünitesi Nasıl Çalışır?

Fancoil Nedir, Ne İşe Yarar? Fancoil Ünitesi Nasıl Çalışır?

26.04.2021 - 01:53 | Son Güncellenme:

Yüksek katlı binalar ile hastane ve otel gibi yapılarda sıcak ve soğuk su taşıyan ve sirküle eden sistemler fancoil sistemler olarak bilinmektedir. Peki nedir bu fancoil sistemler? Kullanımına neden ihtiyaç duyulmuştur? Bu sistemler ne işe yaramaktadır? Fancoil sistemlerin çalışma mantığı nasıldır? İşte, fancoil sistemleri hakkında tüm detaylar.

Fancoil Nedir, Ne İşe Yarar Fancoil Ünitesi Nasıl Çalışır

Fancoil sistemi tümüyle su içeren bir sistemdir. Merkezde hazırlanmakta olan sıcak su ile soğuk su bina içerisine hazırlanmış olan fancoil makinalarına dağıtılmaktadır. Bu sayede sıcak ve soğuk hava temin edilir.

Haberin Devamı

 Fancoil Nedir, Ne İşe Yarar?

 Su tabanlı olarak çalışmakta olan bu sistemde sıcak sular, kendine ayrılmış kazanda ve soğuk sular ise soğutma gruplarında hazır edilmektedir. Fancoil cihazlarının çalışma mantığında fan ve serpantin içeren ısı geçiş yüzeyleri bulunmaktadır. Fanlar vasıtası ile odadan alınan sular, serpantinler üzerinden geçmesi ile ısınır ya da soğutulur. Bu işlemler sirküle şeklinde devam eder. Bu sistemler kanal geçme ihtimalinin olmadığı alanlar ile dar alanlarda kullanılmaktadır. Isıtma ve soğutma işlemlerinde kullanılmakta olan sistemlerdir.

 Fancoil Ünitesi Nasıl Çalışır?

 Fancoil sistemlerinde kullanılan serpantin tek adet ise sistem iki borulu fancoil sistem olarak bilinir. Burada dağıtma ve toplama işlemleri iki boru üzerinden sağlanır. Boruların bir tanesi dağıtma bir tanesi de toplama görevini görür. Böylece sistem ya tamamen sıcak su, ya da tamamen soğuk su dolaşımı yapar. Bu durum aynı anda soğutma ya da ısıtma işlemine imkan tanıyacaktır. Kullanışlı bir sistem olmasının yanı sıra ara mevsimlerde tam olarak istenilen sıcaklığın sağlanması zor olabilmektedir.

Haberin Devamı

 Diğer bir türü olan iki serpantin ve dört borulu sistemlerde iki dağıtma iki de toplama sistem boruları bulunmaktadır. Bu sistemlerde sıcak ve soğuk havanın ayrı ayrı münferit olarak alınması sağlanabilir. Yani sistem hem ısıtma hem de soğutma yapabilir.