Eğitim Fecr-İ Ati Edebiyatı Nedir, Özellikleri Nelerdir? Fecr-İ Ati Edebiyatı Temsilcileri Kimlerdir?

Fecr-İ Ati Edebiyatı Nedir, Özellikleri Nelerdir? Fecr-İ Ati Edebiyatı Temsilcileri Kimlerdir?

23.08.2022 - 17:19 | Son Güncellenme:

Fecr-i Ati edebiyatı edebiyatımızdaki bildiri ile tek akımdır. Serveti- Fünun'a tepki olarak doğmuştur ve sanatın şahsi olduğunu düşünürler. En önemli temsilcisi Ahmet Haşim olarak bilinir. Fecr-i Ati edebiyatının ne olduğunu ve özellikleri hakkında merak edilenler.

Fecr-İ Ati Edebiyatı Nedir, Özellikleri Nelerdir Fecr-İ Ati Edebiyatı Temsilcileri Kimlerdir

Fecr-i Ati edebiyatı sanatın şahsi olduğunu savunur. Edebiyatın ciddi bir iş olduğu ve edebiyatla halkın aydınlatılması gerektiği görüşünü benimsemişlerdir. 

Haberin Devamı

Fecr-i Ati Edebiyatı Nedir, Özellikleri Nelerdir?

20 Mart 1909 yılında Hilal Matbaasında bir araya gelen Yakup Kadri, Şahabettin Süleyman, Tahsin Nahit, Emin Bülent, Müfit Ratib ve Cemil Süleyman yeni bir hareket başlatmıştır. Sonrasında bu harekete Ahmet Haşim de katılır. Fecr-i Ati edebiyatı 2. Meşrutiyetten sonra Servet-i Fünun dergisinde yayımlanan bildiri ile başlar. Fecr-i Ati edebiyatı bildiri ile başlayan ilk edebiyat akımıdır. Ayrıca edebiyatımızdaki ilk edebi topluluk olarak da bilinir. Servet-i Fünun edebiyatına bir tepki olarak doğmuştur. Görüşleri sanatın şahsi ve muhterem olduğu yönündedir. Edebiyatın ciddi bir iş olduğunu ve halka anlatılması gerektiğini savunurlar. 

Fecr-i Ati Edebiyatı Temsilcileri Kimlerdir?

Haberin Devamı

Fecr-i Ati topluluğunu temsil etmiş olan yazarlar Celal Sahir, Ahmet Haşim, Fazıl Ahmet, Faik Ali, Mehmet Fuat ve Yakup Kadri olarak bilinir. Ahmet Haşim dışında diğer yazarlar sonrasında Milli Edebiyatın etkisinde kalmış ve yazarlık hayatına devam etmiştir. Özellikle Fuat Köprülü sonraki dönemde yaptığı ilmi araştırmaları ile Milli Edebiyat hareketine önemli katkılarda bulunmuştur.