Eğitim Findeks Risk Raporu Nedir, Nasıl Alınır? Findeks Risk Raporu Nasıl Kullanılır?

Findeks Risk Raporu Nedir, Nasıl Alınır? Findeks Risk Raporu Nasıl Kullanılır?

24.04.2021 - 02:34 | Son Güncellenme:

Bankalara olan kredi borçları ile kredi kartlarına olan borçların durumu ve ödeme alışkanlıklarını içeren raporlar findeks risk raporu olarak bilinmektedir. Peki bu raporlar nerelerde kullanılmaktadır? Nasıl alınmaktadır? İşte, findeks risk raporları alınması hakkında merak edilen raporlar ile kullanımını içeren hususlar.

Findeks Risk Raporu Nedir, Nasıl Alınır Findeks Risk Raporu Nasıl Kullanılır


Findeks risk raporları bankalar tarafından aranan bir rapordur. Çünkü bu rapor doğrultusunda bankalar müşterilerine gereken kredi, mevduat veya kredi kartı hizmeti vermektedir.

Findeks Risk Raporu Nedir, Nasıl Alınır?

Bankaların hesap, kredi hesabı, mevduat durumu, kredi kartı gibi müşteriye yönelik hizmetleri vermek için müşterilerin bugüne kadar olan toplam borç ve borç limitlerinin öğrenilebildiği raporlara findeks risk raporu denmektedir. Bu raporlar, kredi veya kredi kartı isteyen müşterilere referans olmaktadır. Ayrıca düzenli yapılacak ödemeler içinde yine bu raporlara bakılmaktadır.

Bu raporlar direkt olarak bankalar tarafından öğrenilebileceği gibi kişilerin kendi istekleri doğrultusunda da alınabilir. Findeks risk raporu alınması için bir takım yolların izlenmesi gerekmektedir.

İlk olarak raporu istenen kişi ile alakalı olarak internet şubesi veya mobil şubeye başvurulması gerekmektedir. Buralarda yapılacak paylaşım ayarlarının yapılması ve ilgili kişinin TC numarasının ya da ilgili kurumun vergi numarasının tanımlanması ile birlikte ön onay oluşturulmalıdır.

Diğer bir yol ise SMS yoludur. SMS aracılığı ile bu rapor talep edilebilir. SMS'e verilecek olumlu cevap ile onay verme işlemi yapılabilir.

Findeks Risk Raporu Nasıl Kullanılır?

Findeks raporu gerçek kişi için ise herhangi bir üyelik aranmaz. Findeks raporu tüzel kişiler ise o zaman findeks üyeliği aranmaktadır. Bu rapor tüm aktif krediler ile son beş yıl içerisinde kapanmış olan kredi bilgilerini kapsamaktadır. Bu bilgilere erişerek gerekli referans ve yeni tanımlama işlemleri yapılabilmektedir. Bu raporların bilgileri Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezine iletilmekte ve ilgili raporlara eklenmektedir.