Eğitim Fıstık Ağacı Nerede Yetişir? Kısaca Özellikleri Nelerdir?

Fıstık Ağacı Nerede Yetişir? Kısaca Özellikleri Nelerdir?

26.08.2021 - 15:39 | Son Güncellenme:

Fıstık günümüzde pek çok kişi tarafından sevilen bir yemiştir. Çoğunlukla tatlılarda tercih edilmektedir. Fıstığın güzel tadının yanında faydaları da oldukça fazladır. Fıstık ağacı nerede yetişir? Kısaca özellikleri nelerdir tüm detayları ile derledik.

Fıstık Ağacı Nerede Yetişir Kısaca Özellikleri Nelerdir

Fıstık insanların sevdiği kuruyemişlerden bir tanesidir. Çerez olarak insanlar tarafından tüketilmektedir. Bunun yanında tatlılarda ve pastalarda da sıklıkla kullanılmaktadır. Antep fıstığının besin değerleri de oldukça fazladır.

Fıstık Ağacı Nerede Yetişir?

Türkiye'de fıstık en fazla Antep bölgesinde yetişmektedir. Halk arasında ismi Antep fıstığı olarak da bilinmektedir. Türkiye'de Şanlıurfa, Siirt, Kahramanmaraş, Diyarbakır, Adıyaman gibi şehirlerde de yetişmektedir. Antep fıstığının ana vatanı aslında Orta Doğu bölgesidir. Bunun dışında Suriye, Yunanistan, Meksika, Amerika, Çin gibi bölgelerde de yetişmektedir.

Fıstık ağaçları genellikle kurak ve sıcak bölgelerde yetişmektedir. Nem bulunmayan yerlerde daha güzel bir şekilde yetişmektedir. Kurak iklimleri sevmeleri nedeni ile bu ağaçların çok fazla sulanmasına gerek yoktur.

Fıstık Ağaçları Özellikleri Nelerdir?

Fıstık ağaçları yaklaşık 10 metreye kadar uzayabilmektedir. Ağaç üzerindeki fıstık meyveleri üzüm salkımları şeklinde görünmektedir. Türkiye2de yetişen fıstıkların son derece lezzetlidir. Çünkü bu bölgede yetişen fıstıkların yağ oranları daha yüksektir. Bu ağaç türü oldukça geç hasat vermektedir.

Fıstık ağaçları her yıl düzenli bir şekilde ürün vermemektedir. Bir fıstık ağacı ortalama olarak 50 kg kadar meyve vermektedir. Türkiye2de yetişen 12 farklı çeşit fıstık ağacı bulunmaktadır. Fıstık ağaçları genellikle sonbahar döneminde yaprak dökmektedir.