Eğitim Fitne Nedir? İslamiyette Fitne Fesatlık Çıkarmak Hakkında Ne Söylenmiştir?

Fitne Nedir? İslamiyette Fitne Fesatlık Çıkarmak Hakkında Ne Söylenmiştir?

30.03.2021 - 16:21 | Son Güncellenme:

Fitne farklı anlamlarda kullanılmaktadır. İslam'da da bu kavramdan bahsedilmektedir. Müslümanlıkta bozgun ya da tefrika çıkarma olarak bilinmektedir. Fitne nedir? İslamiyet'te fitne fesatlık çıkarmak hakkında ne söylenmiştir? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Fitne Nedir İslamiyette Fitne Fesatlık Çıkarmak Hakkında Ne Söylenmiştir

Fitne kelimesi günlük yaşamda da sıklıkla duyulan kelimelerden biridir. Bu terim İslam'da da geçtiği için anlamı merak edilmektedir. Türk Dil Kurumuna göre de fitne anlamı merak edilmektedir.

Fitne Nedir?

Fitne, Türkçede çok sık kullanılan kelimeler arasında yer almaktadır. Bu sebeple bu kelimenin anlamı vatandaşlar tarafından araştırılmaktadır. Fitne kelimesi, karışıklık ya da kargaşa çıkaran anlamlarında kullanılmaktadır. Bunun yanında arabozucu anlamı ile de kullanılır.

Fitne İslam dininde de imtihan anlamına gelmektedir. Bozguncu, bela, şirk, anarşi gibi farklı anlamalarda da kullanılır. Müslümanlar arasında bölünmelere sebep olan, insanları sıkıntılara sokan, günaha yönlendiren, insanları isyan yapmaları adına kışkırtan kişiler de fitneci olarak isimlendirilmektedir.

İslamiyet'te fitne Fesatlık Çıkarmak Hakkında Ne söylenmiştir?

Hz. Muhammed 70 üzeri fitne çeşidi olduğunu dile getirmiştir. İnsanların fitne yapması doğru değildir. İnsanları doğru yoldan saptırmak için fitne çıkaran kişilerin cehennemde yanacağı bildirilmiştir.

Bazı hadislerde fitne çıkarmanın birini öldürmekten çok daha günah olduğu söylenmiştir. Bunun yanında fitne çıkaran kişilere Allah'ın lanet edeceği de bildirilmiştir. Fitne farklı anlamları ile Kur'an-ı Kerim'de kullanılmıştır. Bakara suresinde fitne kelimesi şirk koşma anlamı ile kullanılmıştır. Tevbe 49. ayette fitne kelimesi günah anlamı ile kullanılmıştır.

Bakara 191. ayette kavga, ihtilal, bölücülük anlamları ile kullanılmıştır. Fitnenin başka anlamları ise;

Haberin Devamı

Bela, musibet

Azap

İşkence, eziyet

Sapıklığa düşürme

Zarar verme

Deli

Delalet

Uydurma

İnsana zarar ve sıkıntı verilmesi anlamlarında da kullanılır.

Müslümanların yaşamları boyunca fitneden uzak durması gerekmektedir. Kur'an'ın pek çok ayetinde fitne yapacak kişilerin kötü bir şekilde cezalandırılacağından, Allah tarafından lanetleneceğinden bahsedilmektedir.