03.11.2021 - 01:48 | Son Güncellenme:
Bilimsel adıyla flagellum, canlı anatomisi işlenirken değinilen bir konudur. Siller ve yalancı ayaklar da flagella ile benzer dönemlerde işlenir.
Flagella Nedir?
Flagella; basal cisimcik, dirsek ve flament olmak üzere üç farklı bölüme sahip bir organeldir. Bu organelin sayısı ve konumu, hangi canlının bir parçası olduğuna göre değişkenlik göstermektedir. Organel, protein yapısında olup antijenik özellik taşımaktadır.
Flagella Teriminin Türkçesi Ne Demek?
Bilimsel kaynaklarda flagella olarak anılan organelin Türkçe karşılığı “kamçı” şeklindedir. Kamçı, pek çok tek hücreli ve gelişmiş organizmada farklı görevler üstlenmesiyle tanınmaktadır. Yapısı; ince, uzun ve iplik şeklinde olarak tarif edilir. Genellikle hücre yüzeyinden dışa çıkarak görevini yerine getirmektedir.
Flagella Hangi Canlılarda Bulunur?
Flagella genellikle bakterilerde yer alan bir organeldir. Ancak yapı bakımından farklı şekillerde gruplandırılır. Bakteriyel kamçılar vida tarzında hareket edebilen tel ve ipliklerdir. Eski bakteri kamçılarıysa bundan farklı olarak ortaya çıkmışlardır. Yani kökenleri birbirinden farklıdır.
Kamçı bakterilerde olduğu gibi bazı bitki ve hayvan hücrelerinde de bulunmaktadır. Bu canlılarda kamçının görevi daha çok korunma amaçlıdır. Bilimsel kaynaklarda hayvan ve bitki hücrelerinde yer alan kamçıdan sil olarak bahsedildiğini görmek de mümkündür.
Flagella Ne İşe Yarar?
Flagella, hangi canlı hücresinde yer aldığına da bağlı olarak farklı işler yapabilen bir organeldir. Buna göre flagellanın canlılarda üstlendiği başlıca görevleri; beslenme, hareket ve korunma şeklinde üçe ayırmak mümkündür.