Eğitim Formula 1 Drs Nedir, Ne Zaman Geldi? Drs Ne Zaman Açılır, Kuralları Nelerdir?

Formula 1 Drs Nedir, Ne Zaman Geldi? Drs Ne Zaman Açılır, Kuralları Nelerdir?

23.03.2021 - 14:23 | Son Güncellenme:

F1, dünyadaki en popüler sporlardan biridir. Fakat bu sporu izlemeye yeni başlayanlar için belki de en karmaşık jargon kullanılmaktadır. İzleyenler devamlı olarak DRS kavramını duyar. Peki, nedir bu DRS? DRS hakkında merak ettiğiniz tüm detayları derledik.

Formula 1 Drs Nedir, Ne Zaman Geldi Drs Ne Zaman Açılır, Kuralları Nelerdir

 DRS, sollamayı desteklemek için 2011 yılında F1 yarış camiasına geri dönen bir sistemdir. DRS, Drag Reduction System'in kısaltmasıdır.

Haberin Devamı

 DRS Nedir, DRS Formula 1 Ne Zaman Geldi? 

 Toro Rosso Formula 1 ekibinin başmühendisi Laurent Mekies, yapılan bir lansmanda DRS yani Drag Reduction System'ın nasıl çalıştığını anlattı. Bu sistem, sollamayı kolaylaştırmak için ilk olarak Grand Prix yarışlarında tanıtıldı. Bir F1 arabasının arka kanadı yere basma kuvveti oluşturmak için tasarlanmıştır. Fakat bu durum sürükleme adı verilen büyük türbülansı da üretir.

 Sürüklenme arabanın yüksek hızını azaltır. DRS, arka kanadın kanadının yatay olarak hareket etmesine, sürtünmeyi düşürerek, aracın en yüksek hızı artırmasına ve böylece geçiş manevralarını kolaylaştırmasına izin verir. DRS sistemi 2011 yılında F1’e yeniden dahil edilmiştir.

 DRS Ne Zaman Açılır, Kuralları Nelerdir?

Haberin Devamı

 Ücretsiz alıştırma seansları ve sıralama sırasında sürücüler bir düğme yardımı ile DRS'yi diledikleri gibi kullanabilirler. DRS'yi nerede kullanacağımızı bilmek için bilgisayar simülasyonları kullanmaya gerek görülmez. Sürücü, virajlar dışında her yerde etkinleştirebilir. DRS sık kullanıldığında tur süresinde kazanç sağlar.

 Gerçek yarış sırasında DRS hiçbir zaman kullanılamaz. Asfalta gömülü zamanlama döngüleri vardır ve sistem tüm arabalar arasındaki boşluğu hesaplar. Her iki araba da algılama noktasını geçtiğinde takip eden araba öndeki arabanın bir saniyesine yaklaştığında, bu gösterge panelinde bir ışık yanar ve sürücü DRS'yi etkinleştirip sollamaya çalışabilir. İki araba ve aydınlatma sistemi arasındaki boşluğun tespiti tamamen otomatikleştirilmiştir. DRS'nin etkinleştirilip etkinleştirilmemesini sağlayan zamanlama sistemidir.