Eğitim Fresko (Fresk) Nedir? Fresk Ne Zaman Ortaya Çıkmıştır?

Fresko (Fresk) Nedir? Fresk Ne Zaman Ortaya Çıkmıştır?

24.04.2021 - 02:49 | Son Güncellenme:

Fresk kelimesi, İtalyanca bir kelime olup “taze”anlamına gelir. Bu kelime, fresko kelimesinden türemiştir. Fresko, sıva ya da ıslak alçı üzerine su ile karıştırılmış boya ile yapılan bir duvar resim tekniğidir. Bu resim sanatı sanat tarihinde ise, fresk olarak adlandırılır. Bu resim tekniği anıtsal duvar resimleri için çok uygundur. Fresko (fresk) nedir? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Fresko (Fresk) Nedir Fresk Ne Zaman Ortaya Çıkmıştır


Frenkslerin yapımı için taş ya da tuğla olması fark etmez. Ama resme başlamadan önce duvarda rutubet olmamasına dikkat edilmesi gerekir.

Fresko (Fresk) Nedir?

Fresko, kireç suyunda eritilen madensel boyalar ile birlikte taze sıva üstüne resim yapma yöntemleri kullanılarak yapılan bir duvar resmidir. Bu resimlerin anıtsal etkisi, mat yüzeyi ve dayanıklılığı ile duvar resmi için kullanılması en uygun teknik olan fresk, yüzyıllar boyunca duvarları süslemek için kullanılmıştır.

Freskler kendi içinde iki çeşide ayrılır. Bunlar ise, ilk etapta çıplak duvara doğrudan boyanın sürülmesi ile yapılan boyamalardır. Bu boyamada genellikle tek renk kullanılır. Diğer ise, alçı boya üzerine yapılan boyama işlemidir. Bu teknik sayesinde figürler çok daha canlı ve gerçeğe yakın bir şekilde resmedilir.

Fresk Ne Zaman Ortaya Çıkmıştır?

Fresk, duvar resimlerinin bilinen tarihi Endonezya’nın Sulawesi Adası’nda bir mağarada rastlanılan figürlere göre yaklaşık 40 bin yıl öncesine dayandığı biliniyor. Kaya resimleri üzerinde el şablonları ve domuzlar resmedilmiştir.

Fransa’daki Lascaux mağarasındaki duvar resimleri de türünün en ünlü olan resimleri arasında yer alır. Tarih öncesi dönemlerde, yaklaşık olarak 17 bin sene önce insanlar duvarları atlar, boğalar ve geyiklerle süslemiştir.

Freskler Neden Kolay Bozulur?

Freskler, doğal malzemeden yapıldıkları için kısa ömürlü bir sanattır. Duvarların çok kısa bir süre içinde tozlanması ve deforme olması bu sanatın kalıcı olmasını zorlaştırır.