Eğitim Gaz Basıncı Nedir, Nelere Bağlıdır? Kısaca Formülü Ve Örnekleri

Gaz Basıncı Nedir, Nelere Bağlıdır? Kısaca Formülü Ve Örnekleri

02.12.2021 - 16:52 | Son Güncellenme:

Fizik kanunları kapsamında madde 3 farklı hale sahiptir. Bunlardan biri katı hali, sıvı hale ve gaz hali olarak ön plana çıkar. Her biri beri kurallar ve sebeplere bağlı şekilde bu değişimi geçirir. Peki gaz basıncı nedir, nelere bağlıdır? Kısaca formülü ve örnekleri üzerine merak edilenler.

Gaz Basıncı Nedir, Nelere Bağlıdır Kısaca Formülü Ve Örnekleri

Maddenin üç hali olması ile beraber gaz en önemli haller içerisinde yer almaktadır. Aynı zamanda günlük yaşamda birçok farklı amaç altında kullanılan önemli yapı olduğunu ifade etmek mümkündür. Belli başlı formülü ile beraber örnekler üzerinden bu durum ifade edilebilir.

Haberin Devamı

Gaz Basıncı Nedir?

Kapalı kapta yer alan gaz molekülleri ve ağırlıklarından dolayı, kabın bütün yüzeylere uygulanan kuvvet gaz basıncı olarak ifade edilebilir. Özellikle gazın ağırlığından dolayı oluşacak basınç düşük olduğu için çabuk şekilde imha edilir. Bu doğrultuda gazın, bütün farklı yüzeylere uyguladığı basınç eşit oranda öne çıkar.

Gaz Basıncı Nelere Bağlıdır?

En çok merak edilen konular içerisinde gaz basıncının nelere bağlı olduğu geliyor. Gaz basıncı genel olarak sıcaklığa bağlı olarak değişkenlik gösterir. Bu konuda gazın sıcaklığı arttığı süre içerisinde basınca da aynı oranda artış gösterir. Doğru orantılı olarak ise gazın sıcaklığı düştükçe gaz basıncı da eşit oranda azalır. Bununla beraber ısıya bağlı şekilde basınç oranı artar ya da adıdır.

Haberin Devamı

Gaz Basıncı Kısaca Formülü ve Örnekleri

Gaz basıncı başta sıcaklık olmak üzere birçok farklı unsura bağlı şekilde farklılık yaratabilmektedir. Bu doğrultuda unsurları formüle etmek gerekirse şu şekilde bir yapı ortaya çıkar;

P x V = n x R x T

Bu şekilde yukarıdaki formülü ile beraber gaz basıncı işlemi amaca uygun yapılabilir. Aynı zamanda gaz basıncına günlük yaşamdan birçok farklı örnek vermek mümkündür. Örneğin uçan balonlar belirli bir yüksekliğe çıktığı zaman patlar.