Eğitim Gemi Türleri Ve İsimleri Nelerdir? Geçmişten Bugüne Gemi Tipleri Ve Özellikleri

Gemi Türleri Ve İsimleri Nelerdir? Geçmişten Bugüne Gemi Tipleri Ve Özellikleri

21.07.2020 - 18:12 | Son Güncellenme:

Deniz taşımacılığında ve ulaşımında kullanılan büyük taşıtlara gemi denir. Aynı zamanda askeri ve lojistik amaçlı kullanılan birçok gemi çeşidi de mevcuttur. Özellikle İngiltere'de gerçekleştirilen sanayi devriminden sonra gemi üretimine ağırlık verilmiştir. Sanayi devriminden sonra ortaya çıkan buharlı gemiler, modern gemilerin öncüsü sayılır. Sizin için gemi türlerini ve özelliklerini derledik. 

Gemi Türleri Ve İsimleri Nelerdir Geçmişten Bugüne Gemi Tipleri Ve Özellikleri

 Yelkenliler, tarihteki ilk gemilere örnek gösterilebilir. Günümüzde kullanım amacı ve kapasitesine göre birçok çeşidi bulunan ulaşım araçlarından biridir. 

Haberin Devamı

 Gemi Türleri ve İsimleri 

 1- Tekne: Tekneler 20. yüzyılın ilk çeyreğinden itibaren en yaygın kullanılan gemi türlerinin başında geliyor. 'En küçük gemi' olarak tanımlanmaktadır. Genellikle yolcu taşıma ve balıkçılık işlerinde kullanılır. Kullanımı son derece pratiktir. Dünya genelinde tercih edilmesinin nedeni son derece ucuz ve farklı sektörlerde kullanılabilir olmasıdır. Bu sektörler arasında keşif çalışmaları ve belli başlı sanayi kolları da bulunuyor. 

 2- Yat: Yat, lüks gemi türlerinden biridir. 1500'lü yıllardan itibaren kişisel kullanımlar için üretildi. Çıkış yeri Hollanda olan yatlar çok kısa bir sürede Avrupa'da rağbet gördü. Lux, superlux ve ultralux gibi yat çeşitleri mevcuttur. Genellikle turistik geziler ve tatil turları için yat kiralama seçenekleri sunulmaktadır. Türkiye'de ulaşım ve eğlence sektörü için tercih edilen yatlar Ege ve Akdeniz'de yoğun olarak kullanılıyor. 

Haberin Devamı

 3- Tanker: 'Dev gemi' ismiyle bilinen tankerler, taşımacılık sektöründe en çok tercih edilen gemi türüdür. Kimyasal taşıyan tankerlerin kullanımı izne tabidir. Bununla birlikte petrol ve gaz taşıyan tankerler için de ruhsat ve sertifika alınması gerekir. 

 Geçmişten Günümüze Gemi Tipleri ve Özellikleri 

 1- Firkate: Osmanlı İmparatorluğu başta olmak üzere tarihte birçok devlet tarafından kullanılmış olan en eski savaş gemilerinden biridir. Motorlu bir sisteme sahip değildir ve küreklerle çekilir. İstihbarat ve gözetleme gibi askeri amaçların dışında kaza yapan gemileri tespit etmek ve çekmek için de firkate kullanılmıştır.

 2-Buharlı Gemi: Tarihteki önemi çok büyük olan buharlı gemilerin aktif kullanımı ile birlikte dünya genelindeki ticaret ağı genişledi. Su buharı ile çalıştığı için en ekonomik gemi türlerinin arasında yer alır. 

 3- İstimbot: Askeri amaçlarla kullanılan buharlı gemiler istimbot adıyla biliniyor. Diğer buharlı gemilere oranla çok daha küçüktür. Daha donanımlı deniz taşıtlarının ortaya çıkmasıyla istimbot kullanımı giderek azalmıştır. 

 4- Römorkör: Teknik donanımı çok yüksek olan römorkör diğer gemilerin çekilmesi için kullanılmaktadır. Aynı zamanda motor gücü en yüksek gemi çeşitlerinin başında gelir. Römorkörler arama kurtarma çalışmaları ve acil müdahaleler için üretilir.