Eğitim Gnss Nedir, Ne İşe Yarar? Gnss Sistemleri Kullanım Alanları Nelerdir?

Gnss Nedir, Ne İşe Yarar? Gnss Sistemleri Kullanım Alanları Nelerdir?

12.09.2022 - 17:09 | Son Güncellenme:

GNSS şeklinde de bilinen kavramın tam açılımı Küresel Navigasyon Uydu Sistemi olarak karşınıza çıkar. Buna göre ise, GNSS ile uzaydan bazı sinyaller yollayarak dünyadaki bir kullanıcının coğrafi konumunu rahatlıkla belirleyebilir. Söz konusu konumu belirleyen bu sistem ise, navigasyon olarak tanımlanır. GNSS nedir, ne işe yarar sizler için derledik.

Gnss Nedir, Ne İşe Yarar Gnss Sistemleri Kullanım Alanları Nelerdir

Konum belirleme ve bulma işlemlerini çok daha kolay bir hale getiren GNSS sayesinde günlük hayatın pek çok yerinde karşılaşabilirsiniz.

GNSS Nedir?

Küresel navigasyon uydu sistemleri olarak da bilinen GNSS, Global Navigation Satellite Systems kelimelerinin kısaltması şeklinde kullanılır. GNSS sayesinde konum, uzaydan geriden kestirme yöntemi sayesinde kolaylıkla bulunur. Bu yöntemde uydu ve alıcı uzaklığı, sinyalin uydudan alıcıya kadar ulaşana kadar geçen zamanda ışık hızı ile çarpılması sonucunda bulunur.

GNSS Ne İşe Yarar?

GNSS sisteminde bir konumu bulmak için geriden kestirme yöntemi sıkça kullanılır. Bu yönteme göre uydu ve alıcı uzaklığı, sinyalin uydudan alıcıya ulaşana gidene kadar geçen zamanda ışık hızı ile çarpılması sonucunda konum bilgileri elde edilir. GNSS ölçüm yöntemi ile birlikte kullanıcının dünya üzerindeki bütün konumları kolay bir şekilde bulunmuş olur.

GNSS Sistemleri Kullanım Alanları Nelerdir?

GNSS sistemleri; GPS, GALILEO, GLONASS, QZSS, BEIDOU - COMPASS gibi pek çok uydu bazlı sistemlerden oluşur. Bu sistemlerden ise, Rusya asıllı GLONASS ve ABD asıllı GPS hizmetleri dünya üzerinde en fazla kullanılan iki konum servisi olarak bilinir.