Eğitim Gök Cismi Nedir? Uzaydaki Gök Cisimlerinin İsimleri Nelerdir?

Gök Cismi Nedir? Uzaydaki Gök Cisimlerinin İsimleri Nelerdir?

06.06.2021 - 04:46 | Son Güncellenme:

Uzayda yer alan ve uzay boşluğunu kaplayan cisimlere gök cismi denilmektedir. Uzaydaki gök cisimlerinin isimleri nelerdir hakkındaki tüm bilgileri sizler için derledik. Uzayı kaplayan gök cisimlerinin neler olduğunu ve uzayda kaç çeşit gök cismi bulunduğunu yapılan uzay araştırmaları sonucunda öğrenmek mümkündür. Gelişen teknolojiyle birlikte uzayda var olan birçok gök cismi tespit edilmiştir. İşte, merak edilen tüm detaylar.

Gök Cismi Nedir Uzaydaki Gök Cisimlerinin İsimleri Nelerdir


Gök cisimleri kapsamında uzay boşluğunda yer alan tüm cisimler ele alınmaktadır. Örneğin Güneş ve Ay da aynı zamanda bir gök cismi sayılmaktadır.

Gök Cismi Nedir?

Gök cismi kısaca uzay boşluğunda bulunan cisimlerin tamamını kapsayan bir olgudur. Uzay boşluğunda bulunan yıldızlar, kuyruklu yıldızlar, meteorlar, takım yıldızları ve büyük galaksilerin tamamı birer gök cismi olarak incelenmektedir. Gök cismi tabiri adı üzerinde gökyüzünde var olan ve varlığı gözle görülür yahut görülmez tüm cisimleri tanımlamaktadır.

Uzaydaki Gök Cisimlerinin İsimleri Nelerdir?

Uzaydaki gök cisimlerinin en büyükleri galaksilerdir. Galaksiler içerisinde sayısız yıldız kümeleri bulundurmaktadır. Galaksilerin sayısı ile tespit edilemeyecek kadar fazladır. Diğer bir gök cismi ise yıldızdır. Yıldızlar ışık yayan gök cisimleri olarak tabir edilmektedir.

Takım yıldızları ise gök yüzünde takım haline gelmiş yıldızların oluşturduğu kümeleşme haline denilmektedir. Kuyruklu yıldızlar da gök cismi olarak adlandırılmaktadır. Gökyüzünde yer alan meteorlar ve göktaşları da birer gök cismi olmaktadır. Bunların yanında gezegenler de gök cismi olmaktadır. Kısacası gökyüzünde varlığı bilinen cisimler gök cismi olarak adlandırılmaktadır.

Gök cisimlerinin ismi ve yer aldıkları konuma göre ışık yılı ile mesafeleri ölçülmekte ve her gök cismi farklı şekilde isimlendirilmektedir. Gök cisimleri kendi aralarında da isimlere ayrılmaktadır. Örneğin gezegenler Jüpiter, Uranüs, Neptün gibi farklı adlar ile adlandırılmaktadır. Dünya da uzay boşluğunda yer almasının yanında yeryüzünde bulunulmasından dolayı diğer gezegenler gökyüzünde bulunmaktadır. Uzay boşluğundan bakıldığında Dünya da bir uzaydaki gök cismi sayılmaktadır.
​​​​​