Eğitim Görme Olayı Nasıl Gerçekleşir? Gözde Görme Nasıl Olur?

Görme Olayı Nasıl Gerçekleşir? Gözde Görme Nasıl Olur?

14.04.2021 - 14:51 | Son Güncellenme:

Gözümüz, ışık kaynağı sayesinde cisimlerin rengini, şeklini ve konumunu algılamamıza yardımcı olan duyu organımızdır. Kaşlar, kirpiklerimiz ve göz kapakları gözümüzü koruyan önemli yapılardır. Gözyaşı bezleri ve gözyaşı kanalları da gözümüzü nemlendirerek gözlerimizin temizlenmesini sağlıyor. Aynı zamanda gözün çevresinde gözün hareket etmesini sağlayan ve göz yuvarlağını göz çukuruna bağlayan göz kasları yer alır. Görme olayı nasıl gerçekleşir? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Görme Olayı Nasıl Gerçekleşir Gözde Görme Nasıl Olur

Göz bebeğine gelen ışık miktarına göre ışınlar göz bebeğinden geçerek göz merceğine gelir ve irisin boyunu ayarlar. Işınlar göz merceğine geldiği zaman tekrar kırılarak ağ tabakasında bulunan sarı benek üzerine düşer.

Görme Olayı Nasıl Gerçekleşir?

Bir cismin göz tarafından algılanması ve görülmesi için o cismin ışık kaynağı olması ya da o cismin bir ışık tarafından aydınlatılması gerekir. Cisme doğru bakıldığı zaman cisimden yansıyan ışık gözün saydam olan tabakasına çarpar ve burada da kırılır. Saydam tabaka tarafından kırılan ışık ışınları ise, göz bebeğine gelir.

Algılanan görüntü ise, burada bulunan almaçlar tarafından algılanır. Algılanan görüntü görme sinirleri aracılığı ile beyinde bulunan görme merkezine iletilir. Ters olan görüntü, beyin aracılığı ile düz olarak algılanır. Bu sayede görme olayı gerçekleşir.

Görme yetisini kaybetmemek için yakın bir mesafeden uzun bir süre televizyon izlememeniz, kitap okurken kitabı çok yakın tutmamanız, kuvvetli bir ışığa çıplak gözle bakmamaya özen göstermeniz gerekir. Bu sayede gözünüzün sağlığını koruyabilirsiniz.

Gözde Görme Nasıl Olur?

Görme olayı şu şekilde gerçekleşir;

Haberin Devamı

Nesnelerden yansıyan ışık ışınları önce korneaya ulaşır ve buradan da Kornea tarafından kırılmış olan ışık ışınları göz bebeğinde bir araya toplanır.

Işık ışınları göz bebeğinden geçtikten sonra ise, merceğe ulaşır.

Işık ışınları mercekte ikinci defa kırılır ve ardından camsı cisimden geçerek ağ tabakada bulunan sarı leke üzerine düşer. Sarı lekede ise, ters görüntü meydana gelir.

Beyinde oluşan ters görüntü, sarı lekede yer alan duyu almaçları aracılığı ile algılanır ve beyin ile sinirler görme merkezine taşınır.

Beyindeki bulunan görme merkezinde ters görüntü düz bir şekilde algılanır ve bu sayede de görme olayı gerçekleşmiş olur.