Eğitim Göstergebilim Nedir, Neyi İnceler? Göstergebilim Kavramları Nelerdir?

Göstergebilim Nedir, Neyi İnceler? Göstergebilim Kavramları Nelerdir?

27.10.2021 - 12:37 | Son Güncellenme:

Göstergebilimin ne olduğunu anlamak için bu işin temellerini oluşturan ve dünyada, dili bir bilim olarak sayılmasını sağlayan Saussure’ün görüşlerine bakmak gerekiyor. Günümüzde göstergebilim, Saussure’ün temelini attığı zaman çok daha farklı bir yerde; hatta post ve göstergebilim anlayışı ile gerçekten de göstergebilim aşılmış bir haldedir. Göstergebilim nedir, neyi inceler sizler için derledik.

Göstergebilim Nedir, Neyi İnceler Göstergebilim Kavramları Nelerdir

 Göstergebilim, insanlar istemli ya da istemsizce anlatılmak, anlamak ve anlaşılmak ister. Göstergebilim ise, anlam üzerine kurulan bir bilim alanıdır.

Haberin Devamı

 Göstergebilim Nedir?

 İnsanlar istemli ya da istemsiz bir şekilde anlamak, anlatılmak ve kimi zaman da anlaşılmak ister. Göstergebilim ise, anlam üzerine kurulan bir bilim dalıdır. Bu nedenle de bize anlam veren her şey göstergebilimin alanına girer. Dil, resim, mimari, afiş, sinema, edebiyat, tiyatro, trafik işaretleri, işaret dili, jestler, alfabe, sağır ve kör alfabeleri, mimikler vs. göstergebilim alanına girer.

 Göstergebilim Neyi İnceler?

 Anlamı sağlayan her şey göstergedir. Bu nedenle de tüm göstergeler birer koddur ve bilişsel bir süreç ile anlaşılır. Aynı zamanda yine kodlarla başkasına aktarılır. Gösterge, anlam ve kod ile bu aktarımın hepsi göstergebilimin de bir konusudur. Yani göstergebilimin amacı, anlamın nasıl oluştuğunu çözmek, anlamı anlamak ve en anlamın 0 olmasını sağlamaktır.

Haberin Devamı

 Göstergebilim Kavramları Nelerdir?

 Göstergebilim kavramları, anlamı sağlayan her şey göstergedir. Saussure ise, dili bir sistem olarak görüyordu. Bunu da yapı kavramı ile ilişkilendiriyordu. Genel Dilbilim Derslerinde yapı kavramı hiç geçmese de düşünce sistemi olarak “dizge – sistem” kavramları, “yapı” kavramını bir tarafından tutuyordu. Saussure, dili bir signe dizgesi şeklinde görüyor. Yani bir göstergeler dizgesi ya da sistemi dizgesi gerekir. Hemen hemen her dilbilim kitabında gösterilen ve gösteren kavramlarının olduğu göstergeler sisteminde yer alan bu iki öge, iç içe geçmiş bir şekilde ve birbirine yapışık bir haldedir. Bu bağlantıları anlamak da tamamen bir zihinsel bir süreçtir.